Ένδειξη αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια η φαλάκρα

 
Μπορεί η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού να περνάει απαρατήρητη από πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια.


Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 39% και ο κίνδυνος εμφράγματος κατά 57% όταν ένας άνθρωπος έχει τρία ή τέσσερα από τα «σημάδια» που ακολουθούν: φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού, «υποχώρηση» της τριχοφυΐας στους κροτάφους, πτύχωση στον λοβό του αυτιού και συσσώρευση λίπους γύρω από τα βλέφαρα.

Η μελέτη βασίσθηκε σε 10.885 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 40 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 35 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 3.401 κρούσματα καρδιοπάθειας και 1.708 εμφράγματα.

Οι 5.828 από τους εθελοντές ήταν άνδρες και οι 5.057 γυναίκες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τα δύο φύλα, ανακάλυψαν ότι η τριχόπτωση στις γυναίκες δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, από τους 737 άνδρες που παρουσίαζαν υποχώρηση των μαλλιών στους κροτάφους, οι 82 έπαθαν έμφραγμα, γεγονός που σημαίνει ότι διέτρεχαν κατά 40% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν παρουσιάσει αυτού του είδους την αλλαγή στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο εντείνεται η συσχέτιση των τεσσάρων «σημαδιών» του γήρατος με τα καρδιολογικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, στους άντρες ηλικίας 70-79 ετών, το 45% όσων είχαν και τις τέσσερις ενδείξεις εκδήλωσε καρδιοπάθεια, έναντι του 31% σε όσους δεν είχαν κανένα από τα τέσσερα.

Στην ερώτηση πώς είναι όμως δυνατόν να σχετίζονται τα τέσσερα αυτά σημάδια με την καρδιολογική υγεία, οι επιστήμονες απαντούν ότι η φαλάκρα σχετίζεται με την υψηλή τεστοστερόνη που σχετίζεται και με τα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ μπορεί να οφείλεται στην μειωμένη παροχή αίματος στους θυλάκους των τριχών – που με τη σειρά της κάλλιστα μπορεί να προκαλείται από την φτωχή κυκλοφορία.

Όσον αφορά τις πτυχώσεις στα αυτιά, αυτές θεωρούνται επακόλουθο δυσμορφιών στα αιμοφόρα αγγεία – και αν παρουσιαστούν στα αυτιά, μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν και στις αρτηρίες της καρδιάς.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *