Ένας χαμηλός δείκτης ωμέγα-3 είναι εξίσου ισχυρός δείκτης πρόωρου θανάτου με το κάπνισμα

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ο χαμηλός δείκτης ωμέγα-3 είναι εξίσου ισχυρός στην πρόβλεψη πρόωρου θανάτου με το κάπνισμα.

Οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως αλλά ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με την αλλαγή παραγόντων συμπεριφοράς όπως η διατροφή, η άσκηση και η χρήση καπνού και αλκοόλ.

Οι ερευνητές της μελέτης λένε ότι οι βιοδείκτες που ενσωματώνουν επιλογές του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν.

Μεταξύ των βιοδεικτών που βασίζονται στη διατροφή είναι και τα λιπαρά οξέα, είτε μετρώνται στο αίμα είτε στις κυτταρικές μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εκείνα τα λιπαρά οξέα που σχετίζονται σαφώς με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά, EPA και DHA, τα οποία συνήθως απαντώνται στα ψάρια όπως είναι ο σολομός, η ρέγκα και οι σαρδέλες, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. 

Σε μια αναφορά που περιελάμβανε 2.500 συμμετέχοντες, μεταξύ 66 και 73 ετών, στη Framingham Offspring Cohort, και παρακολουθήθηκαν για περίπου 7,3 έτη, το περιεχόμενο των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε EPA + DHA, σχετιζόταν αντιστρόφως με τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Τα άτομα με τον υψηλότερο δείκτη ωμέγα-3 είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με εκείνα με το χαμηλότερο δείκτη ωμέγα-3. Παρόμοιες μελέτες έχουν παρατηρηθεί στη Women's Health Initiative Memory Study, στη Heart and Soul Study και στην Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study..

Ο δείκτης των ωμέγα-3 μετρά την ποσότητα EPA και DHA στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένας βέλτιστος δείκτης ωμέγα-3 είναι 8% ή υψηλότερος, ένας μέσος δείκτης είναι μεταξύ 4% και 8% και ένας χαμηλός δείκτης είναι κάτω από 4%. Πολλά άτομα έχουν δείκτη ωμέγα-3 κάτω από 4%, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, η μέτρηση αυτών των λιπαρών οξέων έχει προγνωστική ισχύ παρόμοια με εκείνη των καθιερωμένων τυπικών παραγόντων κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι στην Ιαπωνία, όπου ο μέσος δείκτης ωμέγα-3 είναι μεγαλύτερος από 8%, το προσδοκώμενο ζωής είναι περίπου 5 χρόνια μεγαλύτερο από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο μέσος δείκτης ωμέγα-3 είναι περίπου 5%.

Διαβάστε ακόμη...