Ένας στους επτά έχει μακρά COVID ένα χρόνο μετά τη μόλυνση

Ζήσης Ψάλλας

Ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις COVID-19 μπορεί να έχουν σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης για τη μακρά COVID-19 και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Η μακρά COVID ορίζεται ως η συνέχιση ή η ανάπτυξη συμπτωμάτων τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2. Τα συμπτώματα διαρκούν για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την έναρξή τους, χωρίς άλλη εξήγηση. Με έκπληξη διαπιστώθηκε από την μετα-ανάλυση ότι το 90% των ανθρώπων που ζουν με μακρά COVID-19 αρχικά είχαν μόνο ήπια νόσο COVID-19. Το τυπικό άτομο παρουσίασε συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστικά προβλήματα, όπως η ομίχλη του εγκεφάλου –ή συνδυασμός αυτών– που επηρέασαν την καθημερινή του δραστηριότητα. Αυτά τα συμπτώματα είχαν αντίκτυπο στην υγεία με σοβαρό τρόπο που μερικές φορές έμοιαζε με τις επιπτώσεις που έχει μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Βρέθηκε επίσης ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες και τετραπλάσιο κίνδυνο από τα παιδιά.

Αναλύθηκαν δεδομένα από 54 μελέτες που περιέλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα από 22 χώρες, τα οποία είχαν παρουσιάσει συμπτώματα μακράς COVID-19. Και προσδιορίστηκε ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το αν είχαν νοσηλευτεί. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μακρά COVID και να εμφανίσουν πιο μακροχρόνια συμπτώματα, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν νοσηλευτεί. Ωστόσο, επειδή η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων COVID-19 δεν απαιτεί νοσηλεία, πολλά περισσότερα κρούσματα μακράς διάρκειας προέκυψαν από αυτές τις ηπιότερες περιπτώσεις. Μεταξύ όλων των ατόμων με μακρά COVID-19, η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους επτά εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν πολύ περισσότερο. Η μακρά COVID μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε όργανο του σώματος.

Η μακρά COVID είναι μια περίπλοκη και δυναμική κατάσταση –ορισμένα συμπτώματα εξαφανίζονται, μετά επιστρέφουν και εμφανίζονται νέα συμπτώματα. Αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη το γιατί. Ενώ η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε στα τρία πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μακρά COVID και επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία -κόπωση, δύσπνοια και γνωστικά προβλήματα- η πάθηση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει απώλεια όσφρησης και γεύσης, αϋπνία, γαστρεντερικά προβλήματα και πονοκεφάλους, μεταξύ άλλων. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα πρόσθετα συμπτώματα εμφανίζονται μαζί με τα κύρια συμπτώματα.

 

Διαβάστε ακόμη...