Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα οι οποίοι παρακολούθησαν τη διασπορά των σταγονιδίων που είχαν ρίξει στα χέρια 80 συμμετεχόντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Τα περισσότερα σταγονίδια ήταν νερό, αλλά σε έναν από τους συμμετέχοντες δόθηκαν σταγονίδια που περιείχαν τεχνητούς ιούς που μιμούνταν τη συμπεριφορά των ιών του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας.
Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει οδηγίες να συμπεριφερθούν όπως κάθε ημέρα στο γραφείο. Μετά από τέσσερις ώρες οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από τις πιο κοινά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες του γραφείου (τηλέφωνα, χερούλια, φωτοτυπικό, γραφεία, πόρτα ψυγείου, κουμπιά ασανσέρ) καθώς και από τα χέρια των υπαλλήλων και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 50% των επιφανειών, αλλά και των εργαζόμενων είχαν μολυνθεί με τουλάχιστον έναν από τους ιούς.
Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με την αποτελεσματικότητα με την οποία μεταδόθηκαν οι ιοί. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα χέρια (τα οποία άγγιζαν διάφορες επιφάνειες) συνέβαλαν στην ταχύτερη μετάδοση των ιών συγκριτικά με το βήχα και το φτέρνισμα.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν 40-90% πιθανότητες μόλυνσης με έναν από τους τρεις ιούς στο χώρο του γραφείου. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος είναι άρρωστος είναι προτιμότερο να μένει στο σπίτι του.
Πηγή: vita.gr