Έναρξη λειτουργίας για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

4685E148D7009AB6996B531DA6BF0CE2.jpg

  Την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, καθώς και την έναρξη μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της Τράπεζας, ανήγγελλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις εθελοντών δοτών με 30.000 άτομα μόνον, ενώ στην αντίπερα όχθη με καταγεγραμμένο το 15% του πληθυσμού ως εθελοντές δότες βρίσκεται η Κύπρος η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

«Οι Έλληνες δεν στερούνται ευαισθησίας, αλλά στερούνται ενημέρωσης», επισήμανε η κ. Βαρδινογιάννη απευθύνοντας εθνικό κάλεσμα στον ελληνικό λαό σε μια νέα δράση, καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική, διότι για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, δηλαδή ένα μόσχευμα κατάλληλο για έναν ασθενή, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα και ειδικά στην Ελλάδα όπου ο αριθμός των δοτών είναι μικρός.

Η κ. Βαρδινογιάννη προσέθεσε ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης έχει ως στόχο να καταδείξει τόσο την αναγκαιότητα μια τέτοιας τράπεζας όσο και τη σημασία της προσωπικής προσφοράς και συμβολής όσο γίνεται περισσότερων εθελοντών. Όπως εξήγησε, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας. Μέσα από αυτή θα μπορεί να βρει μόσχευμα μυελού γρήγορα και ανέξοδα οποιοσδήποτε το χρειάζεται στην Ελλάδα, είτε παιδί είτε ενήλικος. Το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό, σήμερα, κυμαίνεται στα 15.000- 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, ποσοστό 20% των ασθενών δεν βρίσκει συμβατό δότη, ενώ το 70% των ασθενών δεν βρίσκουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους και θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περισσότερες από 15.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής που δεν έχει συγγένεια με τον πάσχοντα. Στην Ελλάδα από τους περίπου 200 ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως οι περισσότεροι είναι από μη συγγενή εθελοντή δότη.

Σύμφωνα με την κ. Βαρδινογιάννη από τους κύριους στόχους της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, επίσης, θα είναι η σύνδεσή της με παγκόσμιες τράπεζες δειγμάτων, ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και ενηλίκους σε όλο τον κόσμο. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο ζωής και ελπίδας από την ανατολική Μεσόγειο για όλο τον κόσμο», κατέληξε η κ. Βαρδινογιάννη.

Για τη σημασία της τράπεζας αλλά και της προσφοράς μίλησε ο γνωστός καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Ανέφερε ότι «η μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου για τις μεταμοσχεύσεις επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας μελετά τις σχετικές ρυθμίσεις που θα περιληφθούν σε επόμενο Νομοσχέδιο.

«Η “Ελπίδα” είναι ένα μικρό θαύμα γι’ αυτή τη χώρα», που δείχνει ότι δεν είναι όλα μαύρα, είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας και αυτός με τη σειρά του το «έλλειμμα ενημέρωσης και εμπνεύσεως του κόσμου για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το πράγμα» και δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι εθελοντής πολλά χρόνια.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Στέλιος Γραφάκος υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής μοσχεύματος. Η πιο διαδεδομένη είναι η συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερειακό αίμα με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας. Η συλλογή μυελού των οστών γίνεται με νάρκωση στο χειρουργείο και η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες και δεν περιλαμβάνει χειρουργική τομή. Και οι δυο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για τον δότη, υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος. Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι σε καλή κατάσταση υγείας, ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *