Ένα πρωινό νωρίς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 π.μ. σχετίζεται με 59% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τον κίνδυνο σε άτομα που τρώνε πρωινό πριν τις 8 π.μ. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας γαλλικής μελέτης που παρακολούθησε πάνω από 100.000 άτομα.

Η εργασία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

«Γνωρίζουμε ότι η ώρα των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος ή της νηστείας και του διαβήτη τύπου 2», λέει η Anna Palomar-Cros, πρώτη συγγραφέας του η μελέτη.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία διατροφής για το τι έτρωγαν και έπιναν σε ένα 24ωρο σε 3 μη συνεχόμενες ημέρες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε το μέσο όρο των διατροφικών αρχείων για τα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησης και αξιολόγησε την υγεία των συμμετεχόντων τα επόμενα χρόνια (κατά μέσο όρο επτά χρόνια).

Υπήρξαν 963 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα των ανθρώπων που έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 π.μ., σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν πρωινό πριν τις 8 π.μ.

«Βιολογικά, αυτό είναι λογικό, καθώς η παράλειψη πρωινού είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης», εξηγεί η Palomar-Cros. «Αυτό είναι σύμφωνο με δύο μετα-αναλύσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», προσθέτει η Palomar-Cros.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ένα βραδινό αργά (μετά τις 10 μ.μ.) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώτε πιο συχνά (περίπου πέντε φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Αντίθετα, η παρατεταμένη νηστεία είναι ευεργετική μόνο εάν γίνεται με πρωινό νωρίς (πριν τις 8 π.μ.) και βραδινό νωρίς.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ένα πρώτο γεύμα πριν από τις 8 π.μ. και ένα τελευταίο γεύμα πριν τις 7 μ.μ. μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», καταλήγει ο Μανώλης Κογεβίνας, συν-συγγραφέας της μελέτης. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ήδη παράσχει στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ ενός πρώιμου δείπνου και χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο του μαστού ή του προστάτη.

Διαβάστε ακόμη...