Με τα χρόνια δόθηκε νέα διάσταση στη θαλασσοθεραπεία. Με το τέλος της δεκαετίας του ’80 σημειώθηκε η μεγάλη επιτυχία της, καθώς τότε η ποιότητα ζωής έγινε κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινής μας πραγματικότητας και η θαλασσοθεραπεία διαμορφώθηκε έτσι, που να περιλαμβάνει –εκτός από την υγεία– και την ομορφιά.
Στις μέρες μας, λοιπόν, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας δεν απευθύνονται μόνο σε αρρώστους, όπως γινόταν στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στο σύγχρονο άντρα και τη γυναίκα κάθε ηλικίας, που ενδιαφέρονται τόσο για την εμφάνιση και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης όσο και για την πρόληψη και την ανάκτηση της υγείας τους.
Ένα «μπάνιο» αναζωογόνησης
Μια κούρα θαλασσοθεραπείας συνδυάζει τα μπάνια, το υδρομασάζ σε μπανιέρα ή από φυσαλίδες, το υποθαλάσσιο ντους, το ντους με εκτόξευση νερού, pedilyves, τα φύκια και τη θαλάσσια λάσπη, τις εισπνοές θαλάσσιου ατμού και την κίνηση σε πισίνα με θαλασσινό νερό, καθώς και τη φυσικοθεραπεία.
Όλα αυτά βοηθούν να εισχωρούν μέσα στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα άλατα, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά στοιχεία, επιτυγχάνοντας έτσι χαλάρωση, αδυνάτισμα, ξεκούραση και αναζωογόνηση οργάνων και μυϊκού ιστού.
Οι επιδράσεις της θαλασσοθεραπείας έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για:
-Ανάκτηση και διατήρηση της φόρμας.
-Τόνωση των μυών.
-Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
-Ανάπτυξη και διατήρηση των φυσικών και πνευματικών ικανοτήτων (χαλάρωση, καταπολέμηση του άγχους, της υπερκόπωσης, της αϋπνίας, ευεξία).
-Απώλεια βάρους και σύσφιγξη του δέρματος.
-Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και της φλεβίτιδας.
-Εξοικείωση με την υγιεινή διατροφή.
-Προβλήματα κυκλοφορικού.
-Κούρα μετά τον τοκετό.
-Εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση.
-Ρευματισμούς, οσφυαλγία, δισκοπάθειες.
-Τραυματισμούς που προκλήθηκαν από ατύχημα.
-Καθυστέρηση της γήρανσης.
Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες και αφορούν σε:
-Μολυσματικές και μεταστατικές καταστάσεις.
-Καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
-Οξείες δερματίτιδες.
-Σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.
-Υπέρταση.
-Αλλεργία στο ιώδιο/υπερθυρεοειδισμός.
Προσοχή!
Η ιδανική διάρκεια μιας κούρας θαλασσοθεραπείας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι 8-12 ημέρες, δύο φορές το χρόνο.
Για προγράμματα anti-stress, relax και αδυνατίσματος αρκούν και ημερήσιες επισκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όσο για τις θετικές, αναζωογονητικές επιδράσεις της κούρας, αυτές διαρκούν 6-8 μήνες.
Βασικές φροντίδες
Σε ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας οι βασικές φροντίδες γίνονται με:
Εκτόξευση νερού υπό πίεση: Προσφέρει χαλάρωση και γενική τόνωση των μυών, καθώς και βελτίωση του κυκλοφορικού.
Ντους ψιλής βροχής: Καταπολεμά το στρες και τονώνει τους μυς.
Υποβρύχιο μασάζ σε μπανιέρα: Θεραπεύει τους μυϊκούς πόνους και τις κυκλοφορικές παθήσεις. Επίσης, συνιστάται για αδυνάτισμα.
Επαλείψεις με φύκια και λάσπη: Κατάλληλες για αδυνάτισμα, σύσφιγξη και αντιμετώπιση των αρθριτικών και ρευματικών παθήσεων.
Ποδόλουτρα: Ενεργοποιούν τη φλεβική κυκλοφορία.
Μπάνιο σε μπανιέρες με αναβράζον θαλασσινό νερό και υδρομασάζ: Ευεργετικό για προβλήματα του κυκλοφορικού, το αδυνάτισμα και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Η θαλασσοθεραπεία δεν έχει φύλο και ηλικία
Σωστό! Όλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν σήμερα την ανάγκη να διατηρήσουν, όχι μόνο τη φόρμα τους, αλλά και να χάσουν τα παραπανίσια κιλά τους, να νιώσουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, να φροντίσουν τον εαυτό τους και την υγεία τους.
Παράλληλα, κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, μπορεί να απολαύσει τις χάρες και τα ευεργετήματα που προσφέρει σήμερα η θαλασσοθεραπεία.
Ποιοι ωφελούνται ιδιαίτερα από τη θαλασσοθεραπεία;
Στον τομέα της υγείας η θαλασσοθεραπεία είναι ιδανική για όσους υποφέρουν από αρθροπάθειες, οιδήματα στα πόδια, ρευματισμούς, δερματοπάθειες ή νευρολογικά, κυκλοφορικά και μετατραυματικά προβλήματα.
Στον τομέα της ομορφιάς, που βέβαια σχετίζεται άμεσα με την υγεία, η θαλασσοθεραπεία είναι άριστη λύση για την απώλεια των περιττών κιλών, την κυτταρίτιδα, την επιδερμική και μυϊκή χαλάρωση, το τοπικό πάχος, την περιποίηση και τη φροντίδα του δέρματος.
Θα πρέπει να την αποφεύγουν μόνο εκείνοι που ο γιατρός δεν τους επιτρέπει τα θαλάσσια μπάνια.
Πηγή: belife.gr