Ένα γονίδιο ευθύνεται για τα κιλά σας

 
Όσες από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο δυσκολεύεστε να μπείτε στο αγαπημένο σας τζιν… ρίξτε την ευθύνη στα γονίδιά σας!


Επιστήμονες ανακάλυψαν το γενετικό υλικό που οδηγεί τις γυναίκες –αλλά όχι και τους άντρες- να βάζουν βάρος, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών πιστεύεται ότι έχουν «μεταλλαγμένο» ένα τμήμα του DNA τους, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού και αυξάνει κατά 2,5 φορές τις πιθανότητες σε όσες το έχουν, να βάζουν εύκολα κιλά.

Οι άντρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν επίσης το δικό τους «παχυντικό γονίδιο», που τους κάνει να πέφτουν με τα μούτρα στις υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές.

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο της ελπίδας για νέα πειράματα, που θα ξεχωρίσουν εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να «χάσουν τη μάχη με τη ζυγαριά τους» χάρη σε γονιδιακούς παράγοντες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ μελέτησαν και ανέλυσαν το DNA πάνω από 5.000 ανδρών και γυναικών για διάστημα 10 ετών, για να εντοπίσουν τα γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία.

Ανακάλυψαν ότι ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, το MMP2, υπήρχε μόνο στις γυναίκες –και όχι στους άντρες- που έβαζαν κιλά.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Freek Bouwman, τουλάχιστον το 30% των γυναικών φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Για τον καθηγητή John Wilding από την βρετανική εταιρεία για τη μελέτη της παχυσαρκίας, ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν πρέπει κανείς να ρίχνει όλη την ευθύνη στα γονίδια. «Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τι τρώνε. Μπορεί να μην μπορείς να αλλάξεις τα γονίδιά σου, όμως σίγουρα μπορείς να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *