Ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν από σοβαρό υποσιτισμό

 
Ένα εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη θα κινδυνεύσουν από σοβαρό υποσιτισμό τους επόμενους μήνες καθώς οι οικογένειές τους αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP).


Η πολιτική αστάθεια έχει ωθήσει την Υεμένη στο χείλος μιας ανθρωπιστικής κρίσης και οργανώσεις αρωγής εκτιμούν ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας υποσιτίζεται.

Οι περσινές διαδηλώσεις κατά του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που τελικά οδήγησαν στην πτώση του, αύξησαν τις τιμές των τροφίμων και την ανεργία σχεδόν στο 50% του ενεργού πληθυσμού, κατά εκτιμήσεις–μια ραγδαία αύξηση σε σχέση με το 25% που ήταν το 2010–ενώ αντίθετα μειώθηκε σημαντικά η ξένη βοήθεια, σύμφωνα με οικονομολόγους και οργανώσεις αρωγής.

Η τιμή των βασικών διατροφικών προϊόντων, όπως το ρύζι, αυξήθηκε κατά 60%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
«Ακόμη πιο σοβαρή από την κατάσταση της διατροφικής ασφάλειας είναι σίγουρα η διατροφική κατάσταση καθώς εκτιμάμε ότι ένα εκατομμύριο παιδιά ενδέχεται να κινδυνεύουν από σοβαρό υποσιτισμό τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του WFP Ραμίρο Λόπες ντα Σίλβα.

«Αν και υπάρχει πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας, υπάρχουν τρόφιμα στην αγορά. Οπότε το θέμα δεν είναι η διαθεσιμότητα, αλλά η πρόσβαση σε αυτά, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει αγοραστική δύναμη», πρόσθεσε ο ντα Σίλβα.

Οι οργανώσεις αρωγής σημειώνουν ότι η βοήθεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων που δεσμεύθηκαν τον Μάιο να προσφέρουν οι χώρες του Κόλπου και δυτικές χώρες για να υποστηρίξουν την πολιτική μετάβαση στην Υεμένη δεν αρκεί.

«Υπήρξε πολιτική αστάθεια τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια και να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζόι Σίνγκαλ, αναπληρωτής διευθυντής της Oxfam για την Υεμένη.

«Αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις στην ικανότητα του λαού να απασχοληθεί παραγωγικά (…) περιορίζοντας τα εισοδήματα των οικογενειών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη αγοραστικής δύναμης και την αδυναμία του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα και στην αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *