Εμβόλια: Υπάρχει κίνδυνος από την τεχνολογία mRNA;

Ζήσης Ψάλλας

Τα εμβόλια των Pfizer/ ioNTech και Moderna χρησιμοποιούν μια τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA ή mRNA, η οποία εισάγει στα κύτταρα τον κώδικα δημιουργίας της πρωτεϊνικής ακίδας, μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα.

Τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν κανένα πραγματικό μέρος του ιού. Αντί αυτού, οι επιστήμονες έχουν αναπαράγει τη γενετική οδηγία του αγγελιοφόρου mRNA (messenger ribonucleic acid). Το mRNA είναι το γενετικό υλικό που διαβάζουν τα κύτταρα μας για την παραγωγή πρωτεϊνών. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος του μηχανισμού της ζωής που βοηθά στη μετάφραση των οδηγιών που κωδικοποιούνται στο DNA. Οι πρωτεΐνες δημιουργούνται όταν εκτελούνται αυτές τις οδηγίες.

Το mRNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το DNA. Εισάγεται κατευθείαν στα κύτταρα. Αφού τα κύτταρα φτιάξουν την πρωτεϊνική ακίδα, καταστρέφουν το mRNA. Η καταστροφή του συμβαίνει τόσο γρήγορα που αμφισβητήθηκε από καιρό αν το mRNA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά. Τελικά, τα ανθρώπινα κύτταρα εμφανίζουν πρωτεϊνικές ακίδες, το ανοσοποιητικό σύστημα τις αναγνωρίζει ως ξένες ουσίες και αρχίζει να παράγει αντισώματα ως μέρος της ανοσοαπόκρισης. 

Θα μπορούσε το mRNA να μετατραπεί σε DNA και να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα; Θεωρητικά, μια τέτοια μετατροπή είναι δυνατή και γίνεται από ιούς όπως ο HIV που προκαλεί το AIDS, ο οποίος μεταγράφει το RNA σε DNA. Για να γίνει αυτό, ο ιός χρησιμοποιεί ένα ένζυμο που ονομάζεται αντίστροφη μεταγραφάση, το οποίο φέρνει μαζί του καθώς το ένζυμο δεν υπάρχει στα ανθρώπινα κύτταρα. Στην περίπτωση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δεν υπάρχει ένδειξη ότι το mRNA που λαμβάνεται από τα κύτταρα του σώματος μετά τον εμβολιασμό μεταγράφεται στο DNA.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών με επικεφαλής τον Rudolf Jaenisch από το Massachusetts Institute of Technology στο Cambridge, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μικρά θραύσματα του γονιδιώματος του κορωνοϊού θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Οι ερευνητές μπόρεσαν να το αποδείξουν αυτό στο εργαστήριό τους υπό πολύ ειδικές συνθήκες. Σύμφωνα, με τα δημοσιευμένα δεδομένα αλληλουχίας από μολυσμένα άτομα, υπάρχουν επίσης ενδείξεις, ότι αυτό έχει ήδη συμβεί έξω από το εργαστήριο -πιθανώς εάν οι άνθρωποι είχαν μολυνθεί από SARrs-CoV-2 και HIV ταυτόχρονα -επειδή ο ιός HIV φέρει μαζί του το απαραίτητο ένζυμο που μπορεί να μεταγράψει το RNA στο DNA.

Σχολιάζοντας, την αμερικανική μελέτη, ο Joachim Denner από το Paul Ehrlich Institute (PEI) ανέφερε: "Ωστόσο, αποκλείεται εντελώς το εμβόλιο RNA θα επαναγραφεί και να ενσωματωθεί στο DNA". Σύμφωνα με το PEI, δεν υπάρχει κίνδυνος ενσωμάτωσης του mRNA στο ανθρώπινο γονιδίωμα. 

Διαβάστε ακόμη...