Εμπόδιο στην τεκνοποίηση η υψηλή χοληστερίνη

C12BA9FE68F02675C80834BD73946EA4.jpg

  Μειωμένη πιθανότητα σύλληψης έχουν τα ζευγάρια που τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα, έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και των δύο υγιών συντρόφων με τη γονιμότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ενρίκε Σίστερμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», μελέτησαν 500 ζευγάρια ηλικίας 18 έως 44 ετών, που προσπαθούσαν να πιάσουν παιδί και δεν είχαν καταφύγει σε κάποια κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μετά από ένα έτος μελέτης, 347 από τα ζευγάρια τα είχαν καταφέρει.

Τα τεστ αίματος που είχαν γίνει στο μεταξύ, αποκάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ελεύθερης χοληστερόλης των δύο συντρόφων και στο χρονικό διάστημα που περνάει, έως ότου πιάσουν παιδί. Η σχέση αυτή ισχύει ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία του ζευγαριού, η μόρφωσή τους, το βάρος τους και η φυλή τους.

Η ελεύθερη χοληστερόλη -που δεν περιλαμβάνεται στα συνήθη τεστ αίματος- δεν συνδέεται με κάποιο άλλο μόριο, ενώ αντίθετα η γνωστή «καλή» (HDL) και «κακή» χοληστερόλη (LDL) συνδέονται μέσα στον οργανισμό με συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Τα ζευγάρια που δεν είχαν πιάσει παιδί, είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο ελεύθερης χοληστερόλης σε σχέση με όσα είχαν πιάσει. Ακόμη, τα ζευγάρια όπου η γυναίκα είχε υψηλότερη ελεύθερη χοληστερόλη, αλλά ο άνδρας όχι, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να πιάσουν παιδί, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικά επίπεδα του συγκεκριμένου βιοδείκτη.

Η χοληστερόλη -ή χοληστερίνη- πιθανώς σχετίζεται με τη γονιμότητα, επειδή αποτελεί δομικό συστατικό τόσο των ανδρικών, τόσο και των γυναικείων ορμονών, όπως είπε ο Σίστερμαν. Οι ορμόνες αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα ενός ζευγαριού να πιάσει παιδί, καθώς επηρεάζουν τόσο την ποιότητα του σπέρματος, όσο και τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης είναι σημαντική τόσο σε νεαρή ηλικία από άποψη γονιμότητας, όσο και σε μεγαλύτερη ηλικία για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, το άγχος κ.α.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *