Εμμηνόπαυση: Τι να τρώτε για να την καθυστερήσετε

Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δείχνει ότι μια μικρή αλλαγή στη διατροφή της γυναίκας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αναπαραγωγική της υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο να μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία ορίζεται ως διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών πριν την ηλικία των 45 ετών, επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης και γνωστικής κατάπτωσης.

Διάφοροι παράγοντες έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ηλικία που θα έρθει η εμμηνόπαυση, όπως τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό της γυναίκας, η ηλικία της πρώτης περιόδου και η έκθεση σε χημικές ουσίες. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται την επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, επιδημιολόγοι από τα δύο αμερικανικά πανεπιστήμια εξέτασαν –για πρώτη φορά– έναν ακόμη παράγοντα, την πρόσληψη πρωτεϊνών, ζωικών και φυτικών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για 116.000 γυναίκες, η μακρόχρονη και υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση. Δεν φάνηκε ωστόσο να ισχύει κάτι αντίστοιχο για την υψηλή πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, όπως αυτές που βρίσκονται στο κρέας, στο αυγό, στα γαλακτοκομικά και στο ψάρι.

Οι φυτικές πρωτεΐνες βρίσκονται σε πληθώρα τροφών, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, η σόγια και τα προϊόντα σόγιας (π.χ. τόφου), τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, καθώς και σε ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα ενισχυμένα ζυμαρικά, το μαύρο ψωμί και τα δημητριακά φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης περισσότερο από άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες.

Οι γυναίκες που λάμβαναν περίπου το 6,5% των ημερήσιων θερμίδων τους από φυτικές πρωτεΐνες φάνηκε να διατρέχουν 16% μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με όσες κάλυπταν ποσοστό 4% των θερμίδων τους από τροφές με φυτικές πρωτεΐνες. Στο πλαίσιο μιας διατροφής 2.000 θερμίδων, το 6,5% των θερμίδων μπορεί να καλυφθεί με 3-4 μερίδες ενισχυμένων ζυμαρικών, δημητριακών, τόφου ή ξηρών καρπών και αντιστοιχεί περίπου σε 32,5 γραμμάρια φυτικών πρωτεϊνών την ημέρα.

«Η βαθύτερη κατανόηση της επίδρασης των φυτικών πρωτεϊνών στη γήρανση των ωοθηκών είναι δυνατό να υποδείξει τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση και σχετικών με αυτήν προβλημάτων υγείας» αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *