Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτάται από την ομάδα αίματος

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει την καρδιά και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα, ωστόσο αυξημένη προστασία φαίνεται ότι απολαμβάνουν όσοι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος, δείχνει μια νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη διαπιστώνει πως η ομάδα αίματος επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά την υγεία, αφού στο παρελθόν έχουν αναφερθεί συσχετίσεις με διάφορες μορφές καρκίνου, με την άνοια αλλά και με τη στυτική δυσλειτουργία.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο της ομάδας αίματος στις πιθανότητες εμφράγματος σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση συγκεκριμένα σε άτομα που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα όταν τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων ρύπανσης είναι αυξημένα στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με όσους ανήκουν στην ομάδα αίματος 0.

Το γονίδιο ΑΒ0, το οποίο διαθέτουν στον γενετικό τους κώδικα όσοι ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, είναι το μοναδικό γονίδιο που αποδεδειγμένα «προβλέπει» το έμφραγμα στα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριοπάθεια. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2,5 της ρύπανσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η κολπική μαρμαρυγή.

Στόχος των ερευνητών ήταν λοιπόν να συνδυάσουν τα παραπάνω δεδομένα ώστε να διαπιστώσουν αν το γονίδιο ΑΒ0 και η ομάδα αίματος επηρεάζουν άμεσα τις «άμυνες» της καρδιάς απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση. «Αναρωτηθήκαμε αν κάποιος που διαθέτει μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου ΑΒ0 είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να πάθει έμφραγμα λόγω της υψηλής έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση» εξηγεί ο Μπέντζαμιν Χορν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από την καρδιολογική κλινική Intermountain Medical Center Heart Institute.

«Η μετάλλαξη που μελετήσαμε διαφοροποιεί την ομάδα αίματος 0 από τις υπόλοιπες ομάδες, δηλαδή την Α, τη Β και την ΑΒ. Για την ομάδα 0 ο κίνδυνος φάνηκε να είναι μικρότερος, ενώ για τις άλλες τρεις μεγαλύτερος» προσθέτει ο Χορν.

Αν και οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποτελεί τη μοναδική «απειλή» που οδηγεί τους ασθενείς με στεφανιαία αρτηριοπάθεια στο έμφραγμα, είναι ένας παράγοντας κινδύνου που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Στην πράξη, συμβουλεύουν τους πάσχοντες να αποφεύγουν την έκθεση στη ρύπανση μένοντας στο σπίτι όταν τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων είναι υψηλά, να γυμνάζονται σε εσωτερικούς αντί για εξωτερικούς χώρους και φυσικά να συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *