Εμβόλιο φυματίωσης κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

28080D9E401118345E5F22E0D7783A72.jpg

  Ελπίδες για τη μελλοντική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας με ένα υπάρχον εμβόλιο κατά της φυματίωσης δίνει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης, με επικεφαλής τον δρα Τζιοβάνι Ριστόρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το BBC, έδωσαν το εμβόλιο BCG σε 33 ανθρώπους που είχαν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. ‘Αλλα 40 άτομα πήραν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Μετά από πέντε χρόνια, το 58% όσων είχαν κάνει το εμβόλιο, δεν είχαν αναπτύξει τη νόσο έναντι μόνο 30% όσων δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά είχαν πάρει απλώς το πλασέμπο.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά πολύ περισσότερη έρευνα χρειάζεται να γίνει, ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου» δήλωσε ο Ριστόρι και τόνισε ότι «οι γιατροί δεν θα πρέπει ακόμα να αρχίσουν να κάνουν αυτό το εμβόλιο για την θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης».

Η σκλήρυνση είναι μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του οργανισμού, καταστρέφοντας το μονωτικό-προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) των νευρικών κυττάρων. Τα συμπτώματα -ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης- ποικίλουν από μουδιάσματα, κόπωση και έλλειψη ισορροπίας έως παράλυση και απώλεια της όρασης. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάποια αρχικά συμπτώματα, αναπτύσσουν σκλήρυνση μέσα στην επόμενη διετία, ενώ σε ένα 10% των ασθενών η νόσος δεν εξελίσσεται περαιτέρω.

Το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) είναι ένα ζωντανό εμβόλιο, το οποίο παράγεται από ένα εξασθενημένο στέλεχος του βακτηρίου Mycobacterium bovis που προκαλεί φυματίωση στα ζώα.

Τα βακτήρια δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν μόλυνση στον άνθρωπο, όμως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημά του για να αντιμετωπίσει την πάθηση. Το BCG υπάρχει εδώ και 80 χρόνια περίπου και είναι ένα από το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια μέχρι σήμερα, περιλαμβανόμενο στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού των νεογέννητων σε πολλές χώρες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *