ΕΜΑ: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν όσοι εμβολιάζονται με AstraZeneca

Η επιτροπή ασφάλειας (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι τα οφέλη του υπερτερούν σε σχέση με τους κινδύνους.

Συνέστησε, ωστόσο, η περίπτωση της ασυνήθιστης θρόμβωσης που συνδέεται με το εμβόλιο να συμπεριληφθεί στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca). 

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ αναφέρει τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca, τα οποία είναι:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στο πόδι σας
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Το Vaxzevria είναι ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ για προστασία από τον COVID-19. Μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, ενώ μειώνει επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων από λόγω του COVID-19.

Όσον αφορά όλα τα εμβόλια, ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους και να παρέχει στο κοινό τις νεότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη...