Ελπίδες για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

 
Ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία προκαλεί έως και τύφλωση, υπόσχεται ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα πανεπιστήμια University of California at Riverside και Princeton University στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου το πεπτίδιο της κομπστατίνης είναι ένα υποσχόμενο φάρμακο, που δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του συστήματος συμπληρώματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού σε προσβολές από παθογόνους οργανισμούς.

Κατά παράδοξο τρόπο, η πρώτη γραμμή άμυνας μπορεί να αποτελέσει σε μερικές περιπτώσεις εχθρό του ανθρώπινου οργανισμού, αφού αρκετές ασθένειες, όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, η νόσος Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές κ.α. σχετίζονται με μη ελεγχόμενη δραστηριοποίηση του συστήματος συμπληρώματος.

Εισάγοντας κατάλληλες τροποποιήσεις στο υπάρχον φάρμακο, οι ερευνητικές ομάδες των καθηγητών Γιώργου Αρχοντή (Παν. Κύπρου), Δημήτριο Μωρίκη (UC Riverside) και Χ. Φλούδα (Princeton University) δημιούργησαν παράγωγα με βελτιωμένη ανασταλτική δραστηριότητα.

Αυτό το επίτευγμα συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία φαρμάκου για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *