Ελπίδες για να θεραπευτεί ανήλικη που γεννήθηκε με HIV

11E8A77AE10AB0C8FB688E62E7DF00A0.jpg

  Ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως έχουν καταφέρει να θέσουν τον ιό σε κατάσταση «ύφεσης» μια για πάντα, έχουν γιατροί στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλαβαν ένα κοριτσάκι τριών χρονών το οποίο είχε διαγνωστεί με AIDS όταν γεννήθηκε.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό που ίσως αποδεικνύει πόσο άμεσα και σκληρά (θεραπευτικά) πρέπει να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις.

Η περίπτωση του κοριτσιού είχε αναφερθεί και νωρίτερα φέτος στον ιατρικό κόσμο, όμως ορισμένοι γιατροί παρέμεναν σκεπτικοί ως προς το αν το μωρό είχε όντως προσβληθεί από τον ιό, ή είχε βγει το τεστ θετικό επειδή είχε εκτεθεί στον ιό από το αίμα της μητέρας του.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, γράφει η Daily Mail, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι το κοριτσάκι (σήμερα τριών ετών) είχε προσβληθεί από τον ιό όταν ήταν ακόμη έμβρυο.

Οι γιατροί αντιμετώπισαν την περίπτωσή της με πολύ επιθετική αγωγή, και πλέον το παιδί δεν εμφανίζει σημάδια «ενεργoύς λοίμωξης», παρότι σταμάτησαν να της χορηγούνται φάρμακα για το AIDS πριν από 18 μήνες.

Οι γιατροί, ωστόσο, δεν το αποκαλούν «θεραπεία για το AIDS», γιατί δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για το πόσο διάστημα πρέπει να περάσει για να θεωρηθεί κανείς ότι έχει θεραπευθεί από την ασθένεια, η οποία για πολλά χρόνια θεωρούνταν ως «μόνιμη».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το αποκαλούμε “ύφεση” και όχι οριστική εξαφάνιση του ιού γιατί πρέπει να παρακολουθήσουμε την πορεία του παιδιού για μεγαλύτερο διάστημα και να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δε θα υπάρξει υποτροπή» είπε η Dr. Katherine Luzuriaga, ειδικός στο AIDS από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, η οποία συμμετείχε στην ομάδα που παρακολουθούσε το παιδί.

«Αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το παιδί είναι σε κατάσταση σαφούς ύφεσης. Υπάρχει πιθανότητα να έχει θεραπευθεί. Όμως δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με κάποια είδη καρκίνου, όπου πρέπει να περάσουν περίπου πέντε χρόνια προκειμένου να έχεις μια σχετική σιγουριά ότι ο ασθενής δε θα υποτροπιάσει» είπε από την πλευρά του ο Dr. Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases στις ΗΠΑ.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσει μια μελέτη, με τη χορηγία του αμερικανικού κράτους, προκειμένου να εξεταστεί το αν παρόμοιες επιθετικές θεραπείες σε μωρά που γεννιούνται με HIV θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα και αν μπορούν αυτά να επαναληφθούν, προσθέτει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Οι περισσότερες έγκυες στις ΗΠΑ που έχουν προσβληθεί από HIV, λαμβάνουν φάρμακα κατά του AIDS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, κάτι που μειώνει πολύ τον κίνδυνο να περάσουν τον ιό στο παιδί που κυοφορούν.
Η συγκεκριμένη γυναίκα από το Μισισίπι, όμως, δεν παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και η μόλυνση με τον ιό HIV ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της γέννας.

Οι γιατροί εκτίμησαν ότι το μωρό ήταν σε σοβαρό κίνδυνο και του χορήγησαν πολύ δυνατή αγωγή με τρία ισχυρά φάρμακα 30 ώρες μετά τη γέννησή του, αντί να περιμένουν να βγει το τεστ που θα επιβεβαίωνε αν όντως είχε προσβληθεί από τον ιό.

Μέσα σε ένα μήνα τα επίπεδα του ιού στο μωρό έπεσαν σε «μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».

Ακολούθησε την αγωγή τους επί 18 μήνες και μετά οι γιατροί έχασαν την επαφή μαζί του. Δέκα μήνες μετά, επέστρεψε στο νοσοκομείο και οι γιατροί δε μπορούσαν να βρουν «κάποιο σημάδι μόλυνσης», παρότι η μητέρα του παιδιού είχε σταματήσει να του χορηγεί τα φάρμακα.

Μόνο ένας ακόμη άνθρωπος θεωρείται ότι έχει θεραπευτεί από τον ιό. Πρόκειται για έναν άντρα από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών το 2007, από κάποιο δωρητή με φυσική αντίσταση στον HIV. Πέντε χρόνια μετά ο άντρας αυτός δεν παρουσίαζε σημάδια μόλυνσης από τον ιό.

Σύμφωνα με τον Dr. Peter Havens, διευθυντή της μονάδας παιδιατρικής HIV στο νοσοκομείο Children’s Hospital του Ουισκόνσιν, και σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα θέματα θεραπευτικής αγωγής για τον ιό HIV, το παιδί μπορεί να έχει ένα άγνωστο γενετικό γνώρισμα που το βοήθησε να αντιμετωπίσει τον ιό.

«Δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ανταπόκρισή της στην αγωγή μπορεί να επαναληφθεί στο γενικότερο πληθυσμό. Είναι πολύ νωρίς για να εφαρμόσουμε τη μέθοδο και σε άλλα μωρά υψηλού κινδύνου, χωρίς να έχουν γίνει περαιτέρω μελέτες» είπε.

«Η περίπτωση του παιδιού από το Μισισίπι μας άνοιξε τα μάτια, προς νέους δρόμους εξεύρεσης μιας πιθανής θεραπείας για το AIDS. Μπορεί να είμαστε σε θέση να επεμβαίνουμε πολύ νωρίς και να χαρίζουμε σε αυτά τα παιδιά μια ζωή χωρίς συνεχή φαρμακευτική αγωγή» κατέληξε η Dr. Luzuriaga.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *