ELPEN: Σταθερά δίπλα στη νέα γενιά ερευνητών

Για μια ακόμη χρονιά η ELPEN θα αποτελέσει το σταθερό υποστηρικτή μίας φοιτητικής ομάδας ελληνικού πανεπιστημίου στον ετήσιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM. Στη φετινή διοργάνωση η εταιρεία θα στηρίξει τη φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε παλαιότερες συμμετοχές της.

Η ELPEN στηρίζει εδώ και χρόνια με συνέπεια το θεσμό του iGEM. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αφορά στον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας, μία εφαρμοσμένη επιστήμη που συνδέει τις αρχής της Μηχανικής και της Βιολογίας. Στόχος της είναι η σύνθεση νέων βιολογικών συστημάτων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Η ιδέα του διαγωνισμού έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότερες από 300 ομάδες και 6.000 φοιτητές από πανεπιστήμια και σχολεία. Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και νέους ανθρώπους να περάσουν τα όρια της Συνθετικής Βιολογίας, με στόχο την επίλυση καίριων προβλημάτων του 21ου αιώνα.

Παρά την πανδημία του Κορωνοϊού, οι περισσότερες ελληνικές ομάδες συνέχισαν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους. Έχοντας δεχθεί τις προτάσεις τεσσάρων μεγάλων ελληνικών πανεπιστημίων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Θεσσαλίας), η ELPEN προχώρησε στην αξιολόγησή τους βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας αξιολόγησης που έχει θεσπιστεί εδώ και 2 χρόνια.

Τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα:

  • Η πληρότητα/αρτιότητα της πρότασης
  • Η σαφήνεια του στόχου της πρότασης
  • Οι δυνατότητες υλοποίησης και εφαρμογής της πρότασης
  • Οι δυνατότητες που αναπτύσσονται για τη φροντίδα προς τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του

Για την καθολική υποστήριξη των ομάδων όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και του θεσμού, η εταιρεία έχει αποφασίσει να μην υποστηρίζει την πρόταση της ίδιας ομάδας για περισσότερο από δύο συναπτά/διαδοχικά έτη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η επιλογή της ομάδας που θα στηριχθεί φέτος ήταν πολύ δύσκολη καθώς το επίπεδο των προτάσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Από την ίδρυσή της το 1965 μέχρι σήμερα η ΕLPEN τοποθετεί στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της τον τομέα της έρευνας.  Παράλληλα με  τη διαρκή αναζήτηση νέων βελτιωμένων θεραπειών, η εταιρεία αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθησία της απέναντι στους νέους επιστήμονες. Με ειλικρινή διάθεση προσφοράς στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα, η ΕLPEN υποστηρίζει διαχρονικά αξιόλογες ερευνητικές πρωτοβουλίες νέων επιστημόνων/ερευνητών με όραμα.

Διαβάστε ακόμη...