Ελλιπής η ενημέρωση για τις παθήσεις του θυρεοειδούς

1CFFE7CF80C741FBC79C06FF592E60C6.jpg

  Ελλιπής είναι η ενημέρωση για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, οι οποίες παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, όπως διαπιστώνει η επιστημονική κοινότητα. Εκτιμάται ότι το 40% των ασθενών δεν γνωρίζει για την πάθησή του, είτε γιατί δεν ελέγχεται συστηματικά, είτε διότι τα συμπτώματα είναι ήπια και ο έλεγχος πλημμελής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Παγκοσμίως οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται σε 600 με 700 εκατ. και στην Ελλάδα περίπου στο ένα εκατομμύριο.

Τα παραπάνω, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοεοδούς (25 Μαΐου), οι καθηγητές ενδοκρινολογίας Λεωνίδας Ντούντας και Μαρία Αλεβιζάκη, υπεύθυνοι του τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες και τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παθήσεις του θυρεοειδούς, και σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα αυξημένη επίπτωση βρογχοκήλης και όζους παρουσίαζαν οι κάτοικοι ορεινών περιοχών, αλλά και περιοχών κοντά σε ηφαίστεια. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ντούντας, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται παγκοσμίως σε Φιλιππίνες και Ισλανδία.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κ. Αλεβιζάκη, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας, ενώ είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση.

Αναφερόμενος στην 25η Μαΐου, ο κ. Ντούντας είπε ότι είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, και σκοπός της είναι η διάχυση της πληροφόρησης στο κοινό για τη σημασία του θυρεοειδούς αδένα και η αναγκαιότητα ελέγχου της λειτουργίας του για την πρόληψη των παθήσεων που τον αφορούν.

Το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Θυρεοειδούς του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, με την υποστήριξη του Ακτινολογικού Τμήματος και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργανώνουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου, και τις ώρες 10:00-16:00, ενημερωτική εκδήλωση, η οποία στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, με διανομή πληροφοριακού υλικού και κλινική εξέταση.

Εξάλλου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απομόνωση της θυροξίνης, μια ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών, και 50 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Θυρεοειδικής Εταιρείας, διοργανώνεται στους Δελφούς 11-13 Ιουνίου διεθνές συνέδριο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *