Ελληνοτουρκική συνεργασία στην Υγεία

 
Διμερείς επιτροπές για την υλοποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας που υπογράφηκαν στις 4 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της 2ης Συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν οι υπουργοί Υγείας των δύο χωρών, στην σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα.


Τα τέσσερα πρωτόκολλα συνεργασίας που ενεργοποιούνται αφορούν τα μεταδοτικά και μη νοσήματα, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των δύο συστημάτων υγείας, αλλά και των υπηρεσιών υγείας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση καταστάσεων καταστροφών.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου (ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή) ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή την οποία του επιφύλαξε και δήλωσε ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της προσέγγισης των δύο χωρών.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια με τον ομόλογό μου για την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς υγείας», δήλωσε ο κ. Μουεζίνογλου, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν παρά να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε: «Αποφασίσαμε τη συγκρότηση κοινών επιτροπών για την υλοποίηση όσων συμπεριλαμβάνουν τα πρωτόκολλα και το μνημόνιο συνεργασίας. Θα οριστούν εκπρόσωποι από το κάθε υπουργείο και, σε συνεργασία με τους πρεσβευτές των χωρών μας, θα σχεδιάσουμε το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων. Φυσικά πιστεύω ότι η συνέργεια στον τομέα της υγείας, ενισχύει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών και την κατανόηση μεταξύ των κυβερνήσεων».

Ο κ. Μουεζίνογλου επισκέφθηκε στη συνέχεια το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα».

Να σημειωθεί ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου μεταξύ του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και νοσηλευτικού ιδρύματος της Άγκυρας, με την ενεργό συμμετοχή της πρέσβειρας της UNESCO, Μ. Βαρδινογιάννη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *