Μεγάλα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) δεν έχουν πνευμονολόγο, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες πνευμονολόγοι, καταγγέλλει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σημαντικές ελλείψεις στην ειδικότητα του πνευμονολόγου, σε συνδυασμό με τα «σιωπηλά» συμπτώματα της ΧΑΠ, έχουν ως αποτέλεσμα οι μισοί τουλάχιστον από τους 700.000 πάσχοντες στην Ελλάδα να μένουν αδιάγνωστοι.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί μία από τις χρόνιες ασθένειες από την οποία προσβάλλονται και νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου παρατηρείται στους καπνιστές, από τους οποίους, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, περίπου το 15% με 20% νοσούν ή θα νοσήσουν. Παγκοσμίως 500 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο.
Τα συμπτώματά της είναι βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στο ανέβασμα σκάλας ή στον ανήφορο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα έχουν ύπουλη εμφάνιση, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες για κάποια χρόνια να τα θεωρούν, λανθασμένα, ως φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος (τσιγαρόβηχας) και της παρόδου της ηλικίας.
Η διάγνωση της ΧΑΠ τεκμηριώνεται με την εξέταση αναπνοής που λέγεται σπιρομέτρηση, την οποία μπορούν να εκτελέσουν και να ερμηνεύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι πνευμονολόγοι, είτε στο νοσοκομείο είτε στα ιατρεία τους.