Ελλείψεις σε 30 φάρμακα παρατηρούνται στην αγορά

 
Ελλείψεις στην αγορά παρατηρούνται σε 30 φαρμακευτικά προϊόντα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Γιάννης Τούντας, κατά τη σημερινή σύσκεψη για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά, που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.


Ο κ. Σαλμάς δεσμεύθηκε, ότι «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας», καθώς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ αφού κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέχρι την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Πάντως ο ΕΟΦ, όπως ανέφερε ο κ. Τούντας, διεξάγει ελέγχους και έχει στη διάθεση του τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τούντας, από τον έλεγχο που γίνεται για όσα φάρμακα βρεθούν οι πωλήσεις τους απόλυτα περιορισμένες θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου.

Για τα φάρμακα που έχουν κανονικές πωλήσεις θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές και όπου διαπιστωθεί ότι εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *