Ελιξίριο νεότητας το νέο αίμα

D1A4B737B1C11128F17C37BB3775DF44.jpg

  Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ίσως ανακάλυψαν τον τρόπο να πολεμήσουν –ή και να αναστρέψουν- τη διαδικασία της γήρανσης, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Μεταγγίζοντας το αίμα νεαρών ποντικιών σε μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι βελτιώθηκε η λειτουργία του εγκεφάλου των γηραιότερων ποντικιών.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι μεταγγίσεις αίματος (ουσιαστικά πλάσματος, δηλαδή αίματος από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα κύτταρα) έγιναν από ποντίκια ηλικίας τριών μηνών σε ποντίκια ηλικίας 18 μηνών. Τα τρωκτικά που δέχτηκαν το νέο αίμα είχαν στη συνέχεια καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που σχετίζονταν με τη μνήμη, συγκριτικά με ποντίκια ίδιας ηλικίας, στα οποία δεν είχε δοθεί πλάσμα.

«Υπάρχουν στοιχεία στο αίμα των νεαρών ποντικιών, τα οποία συμβάλλουν στην επαναφόρτιση του εγκεφάλου ενός γηραιότερου ποντικιού, προσομοιάζοντας έτσι τη λειτουργία του εγκεφάλου ενός νεαρού ποντικιού», εξηγεί ο δρ. Tony Wyss-Coray από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford και συνεχίζει: «Εργαζόμαστε εντατικά για να ανακαλύψουμε τους παράγοντες αυτούς».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ερευνητές προετοιμάζουν σχετική έρευνα σε ανθρώπους με την ελπίδα να βρεθούν νέες θεραπείες για την άνοια.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *