Ελευθέριος Ζαμπάκος: Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Την δεκαετία του '60, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου έφερε επανάσταση στην ορθοπεδική. Οι φθαρμένες αρθρώσεις μπόρεσαν να αντικατασταθούν από μεταλλικές επιφάνειες, χαμηλής τριβής, που επέτρεπαν το πλήρες και ανώδυνο εύρος κίνησης. Έτσι ασθενείς καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια ή στο κρεβάτι, μπόρεσαν να βγουν από το σπίτι και να ενσωματωθούν ξανά στην κοινωνία. Από τότε, οι εξελίξεις που ακολούθησαν, είναι καθημερινές και συχνά επαναστατικές. Έχουν αναπτυχθεί εμφυτεύματα με ιδιαίτερες δυνατότητες το καθένα, τα οποία είναι εξατομικευμένα για επιμέρους παθήσεις (οστεοαρθρίτιδα, δυσπλασία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεονέκρωση κ.α.) καθώς και ανατομικές παραλλαγές των οστών. Επίσης έχουν αναπτυχθεί υλικά με πολύ χαμηλό δείκτη τριβής, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Όπως τονίζει στο zougla.gr o Ορθοπεδικός Ελευθέριος Ζαμπάκος η επανάσταση στην ορθοπεδική είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ή MIS (Minimal Invasive Surgery). Η αρχή έγινε με τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις, αλλά η δυνατότητα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, διευρύνεται συνεχώς. Με την τεχνική της αρθροπλαστικής ισχίου AMIS καταφέρνουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στο ισχίο, ενώ διατηρούμε την ακρίβεια με την οποία τοποθετούνται τα υλικά της αρθροπλαστικής.

Κύριε Ζαμπάκο τι είναι η AMIS;

Ως ελάχιστα επεμβατική, ορίζεται διεθνώς η επέμβαση στο ισχίο, η οποία πραγματοποιείται μέσα από μια τομή μικρότερη από 10 ως 12 cm. Απώτερος σκοπός των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών είναι ο μικρότερος τραυματισμός των ιστών, η μικρότερη αιμορραγία, και η ταχύτερη λειτουργική αποκατάσταση. Η AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) δηλαδή η Πρόσθια Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική του ισχίου, είναι μια τεχνική που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε Ιατρικά Κέντρα της Γαλλίας και της Ελβετίας και αποτελεί εξέλιξη της κλασικής πρόσθιας προσπέλασης του ισχίου.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της AMIS;

Το ιδιαίτερο χαρακτηρηστικό της AMIS είναι ότι κατά την διάρκεια της προσπέλασης δεν τραυματίζεται κάποιος μυς. Οι μύες που συναντούμε, απωθούνται σταδιακά μέχρι να φτάσουμε στο θύλακο του ισχίου. Αποφεύγουμε έτσι την διατομή μυών ή τενόντων. Διατηρείται ο μυϊκός τόνος των μυών του ισχίου. Διατηρείται ο θύλακος της άρθρωσης. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειώνεται ο κίνδυνος μετεγχειρητικού εξαρθρήματος. 

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί ο χειρουργός, η διεγχειρητική επιβεβαίωση της θέσης των εμφυτευμάτων με ακτινοσκοπικό έλεγχο. Έτσι επιτυγχάνουμε την τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής, στην καλύτερη δυνατή θέση. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει την μέγιστη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ λιγότερος. Έχουμε μικρότερη αιμορραγία. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί με ασφάλεια από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Μετά την 2η ημέρα ανεβαίνει σκαλιά και συνήθως μετά την 2η εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συντομότερη (2 ως 4 ημέρες). Η αποκατάσταση είναι θεαματικά ταχεία. Λόγω της γρήγορη κινητοποίησης, έχουμε μείωση του κινδύνου θρόμβωσης. Από αισθητικής πλευράς έχουμε μια μόνο τομή, 7 έως 10 cm, στην πρόσθια έξω επιφάνεια του μηρού.

Ποιες είναι οι ομοιότητες AMIS και κλασικής αρθροπλαστικής ισχίου ως προς το ορθοπεδικό υλικό;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην AMIS είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούμε και σε μια κλασική αρθροπλαστική. Είναι δηλαδή εμφυτεύματα δοκιμασμένα στον χρόνο ως προς την αντοχή και την λειτουργικότητά τους. Αυτό που διαφοροποιεί τις δύο μεθόδους είναι τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία προχωρημένης σχεδίασης και η επαναστατική χειρουργική τεχνική προσέγγισης του ισχίου.

Πότε θα ωφεληθεί κάποιος από την ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Εαν έχετε αρθρίτιδα με έντονο πόνο στο ισχίο που περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως: βάδιση, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητα. Έχετε ενοχλητικούς πόνους ακόμα και στην ανάπαυση ή την νύχτα. Εχετε δυσκαμψία και δυσκολεύεστε να φορέσετε ακόμα και τις κάλτσες σας. Δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων με αντιφλεγμονώδη ή με την ανάπαυση. Δεν υπάρχει βελτίωση με άλλες μορφές θεραπείας όπως φυσικοθεραπείες. 

Σχετική αντένδειξη στην μέθοδο AMIS έχουν οι ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, οι ασθενείς με βαρεία οστεοπόρωση καθώς και οι ασθενείς με εξαρθρωμένα ισχία ή οι ασθενείς με εγκατεστημένη σύγκαμψη των ισχίων. Στις περιπτώσεις αυτές οι κλασικές προσπελάσεις επιτρέπουν μεγαλύτερη κινητοποίηση και επιμήκυνση των μυών. Η διαδικασία της επέμβασης είναι δύσκολη και χρονοβόρα για τον ασθενή. Το πρωί ή συνήθως την παραμονή της επέμβασης ο ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο. Εκεί πραγματοποιείται ο προεγχειρητικός έλεγχος, που περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, αλλεργίες, αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση και ακτινογραφίες. Η διαδικασία της επέμβασης με AMIS γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο ανάσκελα. Διαρκεί συνήθως γύρω στις 1,5 με 2 ώρες. Η παραμονή στο Νοσοκομείο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις για 3 βράδια, μέχρι να κινητοποιηθεί επαρκώς ο ασθενής.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η AMIS;

Η AMIS απευθύνεται στην πλειοψηφία των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα ή κάταγμα του ισχίου, που είναι υποψήφιοι για ημιολική ή ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Υπάρχει εξάλλου, μεγάλη ποικιλία εμφυτευμάτων, ώστε να ταιριάζουν στις επιμέρους υποκείμενες παθήσεις αλλά και στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Η ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται όλο και μικρότερη. Συνήθως οι ασθενείς είναι από 60 έως 80 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτη ένδειξη. Εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων και από την βιολογική κυρίως ηλικία του ασθενούς. Τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.

Διαβάστε ακόμη...