Ελέγξτε την ποσότητα του φαγητού στα εορταστικά τραπέζια

 
Μπορεί οι γιορτές του Πάσχα να μην έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια, και τόσα τραπέζια, σε σχέση με αυτές των Χριστουγέννων, όμως φαίνεται ότι η υπερκατανάλωση φαγητού και άρα η αύξηση του βάρους είναι σύνηθες φαινόμενο και το Πάσχα.


Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να το αποφύγουμε αυτό;

Κατ’ αρχάς, αν αποφασίσουμε να νηστέψουμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην υπερκαταναλώσουμε τροφή, έχοντας στα περισσότερα κυρίως γεύματά μας κάποια επιλογή πρωτεΐνης, δηλαδή όσπρια ή θαλασσινά. Αν το γεύμα μας δεν περιέχει πρωτεΐνη και αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια με σάλτσα, γεμιστά κ.λπ.), ο κίνδυνος να υπερκαταναλώσουμε είναι μεγαλύτερος. Ακόμη, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη μερίδα μας τόσο στα κυρίως γεύματα όσο και στα σνακ (π.χ. αποφύγουμε ενεργειακά πυκνά σνακ όπως πατατάκια και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα και μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών). Τέλος, σύμμαχός μας είναι οι φυτικές ίνες, που αυξάνουν το κορεσμό, άρα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας.

Στα εορταστικά τραπέζια του Μ. Σαββάτου και του Πάσχα προσπαθούμε να ελέγξουμε την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Το καλύτερο είναι να γεμίσουμε το πιάτο μας μία φορά, προσπαθώντας τουλάχιστον το μισό να καλύπτεται από σαλάτα. Η σαλάτα θα μας φουσκώσει, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού συνολικά. Κάνουμε έξυπνες, μη ενεργειακά πυκνές επιλογές και τρώμε αργά.

Προσοχή θέλει και η κατανάλωση αλκοόλ, που θα μας δώσει αρκετές κενές θερμίδες, θερμίδες δηλαδή που δεν προκαλούν κορεσμό. Προτιμότερο είναι το κρασί και η μπίρα, παρά τα πιο «βαριά» ποτά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνήθειες όλου του χρόνου τις μέρες αυτές. Καταναλώνουμε πρωινό με ψωμί σίκαλης ή δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και κάνουμε συχνά γεύματα, για να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα. Συγκεκριμένα, το Πάσχα, ειδικά αν ο εορτασμός περιλαμβάνει σούβλισμα, καλό είναι να κάνουμε συγκεκριμένα γεύματα. Δηλαδή, να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με κάποιο πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης που θα μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, και ενώ η προσφορά φαγητού είναι συχνά άφθονη και συνεχής, ας θέσουμε ως στόχο να κάνουμε ένα γεύμα πριν το μεσημεριανό, αντί να τσιμπολογάμε συνεχώς. Είναι προτιμότερο να γεμίσουμε ένα μικρό πιατάκι με ό,τι νομίζουμε ό,τι θα μας καλύψει σαν σνακ (πχ μια χούφτα ξηροί καρποί, μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, λίγα ξερά φρούτα, 1 σαλάτα με φρέσκα φρούτα), από το να αποφύγουμε να καταναλώσουμε μαζεμένες τις θερμίδες και να τσιμπάμε από ό,τι προσφέρεται.

Το δεύτερο κυρίως γεύμα της ημέρας, είτε αυτό είναι βραδινό είτε μεσημεριανό, προσπαθούμε να είναι ελαφρύ, ωστόσο δεν μένουμε και νηστικοί.

Κουλουράκια και τσουρέκια σίγουρα θα υπάρχουν, ας μην ετοιμάσουμε ή ας μην αγοράσουμε όμως πάρα πολλά, αλλά μόνο όσα χρειάζονται για εκείνες τις ημέρες με σκοπό να μην μείνουν στο σπίτι και για τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, όταν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι από αυτά, το αντικαθιστούμε με κάτι άλλο στην ημέρα. Προτιμήστε να καταναλώσετε δύο κουλουράκια για απογευματινό, από το να τρώτε μισό κάθε φορά που περνάτε δίπλα από την πιατέλα.

Τέλος, εκμεταλλευτείτε το χαλαρό πρόγραμμα των ημερών αυτών για να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητας. Περπάτημα, ποδηλασία, κηπουρική ακόμα και κολύμπι μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα για να «κάψουμε» κάποιες από τις θερμίδες που θα προσλάβουμε τις μέρες αυτές.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.