Στο ΕΙΠ πραγματοποιούνται αιμοληψίες και λήψεις δειγμάτων σε ιδιώτες ασθενείς που παραπέμπονται για εξετάσεις από τους θεράποντες ιατρούς τους τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα – Παρασκευή) από 08:00 έως 12:00, χωρίς ραντεβού. Ο ασθενής δεν πρέπει να έχει γευματίσει τις τελευταίες οκτώ ώρες πριν την αιμοληψία.
Τα δείγματα των ασθενών παραλαμβάνονται από την Γραμματεία του Διαγνωστικού Τμήματος στο Κτίριο 5 του Ινστιτούτου Παστέρ (Λ.Βας.Σοφίας 127, τηλ. 210-6478800), όλες τις εργάσιμες μέρες (Δευτέρα – Παρασκευή), από τις 08:00 έως τις 14:00.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου, ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας RNA ιός της οικογενείας των Flaviviridae ιών, όπως επίσης οι ιοί του Δάγκειου και του κίτρινου πυρετού. Η κύρια δεξαμενή του ιού είναι τα μολυσμένα με τον ιό πτηνά, άγρια αλλά και αποδημητικά, στο αίμα των οποίων ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ενδιάμεσοι ξενιστές είναι τα κοινά κουνούπια, τα οποία μολύνονται κατά το τσίμπημα μολυσμένου πτηνού και το μεταδίδουν στον άνθρωπο, τον ίππο και άλλα θηλαστικά, όπως οι αίγες τα πρόβατα και τα βοοειδή. Ο ιός δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τα μολυσμένα θηλαστικά, διότι η ιαιμία που προκαλείται σε αυτά είναι χαμηλού επιπέδου και σύντομη.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί λοίμωξη χωρίς συμπτώματα σε ποσοστό 80% των ατόμων που μολύνονται. Ήπιες εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται στο 20% και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους, αδυναμία κλπ. Σε ποσοστό 1% των λοιμώξεων παρατηρείται προσβολή του Κεντρικού ή/και του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος με συνέπεια εγκεφαλίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, χαλαρή παράλυση, πάρεση, σπασμούς, αισθητηριακές διαταραχές κ.α.
Το καλοκαίρι του 2010 τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά εγκεφαλίτιδα από ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο παρέχει η ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).