Ελαφρύ ή πλήρες γάλα, έχουν την ίδια επίδραση στην καρδιά για τα υγιή άτομα

Ζήσης Ψάλλας

Το Heart Foundation της Αυστραλίας, εκσυγχρονίζοντας τις συστάσεις του, είπε τον Αύγουστο του 2019, ότι το πλήρες γάλα, τυρί και γιαούρτι μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για όσους δεν έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Αυτή η σύσταση απομακρύνθηκε από προηγούμενες που πρότειναν μόνο γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά για την υγεία της καρδιάς προς όλα τα άτομα, είτε έχουν προβλήματα με την καρδιά τους είτε όχι.

Η αλλαγή έρχεται μετά από έλεγχο της βιβλιογραφίας και των μετα-αναλύσεων που δημοσιεύθηκαν μετά το 2009. Αυτά τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης. Όταν τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών ομαδοποιήθηκαν, το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας δεν βρήκε κάποια σταθερή στατιστική σχέση μεταξύ γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού με πλήρη λιπαρά και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ο κίνδυνος δεν αυξήθηκε ούτε μειώθηκε.

Δηλαδή, για τα άτομα που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο εύρος του υγιούς βάρους, η επιλογή γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών δεν παρέχει επιπλέον οφέλη ή κινδύνους για την υγεία σε σύγκριση με την επιλογή γαλακτοκομικών υψηλότερων λιπαρών.

Τι γίνεται με τα άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις; Για άτομα με καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ορισμένες άλλες καταστάσεις, η συμβουλή είναι διαφορετική. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα λιπαρά του γάλακτος στο βούτυρο αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης περισσότερο από ό,τι το πλήρες γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Και για τα άτομα με αυξημένη LDL χοληστερόλη υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση της LDL μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά. 

Έτσι, για άτομα με υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή υπάρχουσα καρδιακή νόσο, το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας συνιστά μη αρωματισμένο γάλα μειωμένων λιπαρών για να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρδιακής νόσου, κάτι που συνάδει με τις προηγούμενες συστάσεις. Το ίδιο ισχύει για το γιαούρτι και το τυρί.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία έως το 2009, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν γενικά στα άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών να καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι και τυρί με μειωμένα λιπαρά.

 

Διαβάστε ακόμη...