Εκχύλισμα σπιρουλίνας μπορεί να μειώνει την υπερβολική απελευθέρωση κυτοκινών

Θάνος Ξυδόπουλος

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ και την Ισλανδία δημοσίευσαν εργαστηριακή μελέτη σύμφωνα με την οποία ένα εκχύλισμα σπιρουλίνας μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου COVID-19.

Μακροφάγα και μονοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), ενεργοποιημένα από μια παθογόνο λιποπολυσακχαρίδη, εκτέθηκαν σε διαφορετικές δόσεις εκχυλίσματος σπιρουλίνας. Το υδατικό εκχύλισμα ανέστειλε την απελευθέρωση της κυτοκίνης TNF-α κατά 70% στα μακροφάγα και κατά 40% στα μονοκύτταρα.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 κάνει ορισμένες φορές τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα και μονοκύτταρα να απελευθερώσουν υπερβολική ποσότητα προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως είναι ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α) και η ιντερλευκίνη (IL-6).

Η έρευνα διεξήχθη από το εργαστήριο MIGAL, στο βόρειο Ισραήλ, με σπιρουλίνα που καλλιεργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία VAXA, η οποία βρίσκεται στην Ισλανδία. Η VAXA έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξερευνήσει και να αναπτύξει φυσικές θεραπείες για τον κορωνοϊό. Το Ινστιτούτο Ερευνών MATIS της Ισλανδίας συμμετείχε επίσης στη μελέτη.

«Εάν ελέγχετε ή είστε σε θέση να μετριάσετε την υπερβολική απελευθέρωση της κυτοκίνης TNF-α, μπορείτε τελικά να μειώσετε τη θνησιμότητα», δήλωσε ο Asaf Tzachor, ερευνητής από το IDC Herzliya School of Sustainability και επικεφαλής της μελέτης.

«Σε αυτή τη μελέτη, ήταν συναρπαστικό που ανακαλύψουμε τέτοια δραστηριότητα σε φύκη που καλλιεργήθηκαν υπό ελεγχόμενες συνθήκες, χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους υδατοκαλλιέργειας», δήλωσε η Δρ. Sophie Jensen, από την MATIS. «Αν και τα δραστικά συστατικά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, το εκχύλισμα σπιρουλίνας ανοίγει χώρο για κλινικές δοκιμές που προσφέρουν μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών θεραπειών, για τη νόσο COVID-19».

Ο Tzachor είπε ότι η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα να διεξαγάγει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. «Εάν οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης θεραπείας με τους αναφερόμενα εργαστηριακά ποσοστά, η ουσία μπορεί να διατεθεί στο γενικό πληθυσμό. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα ωθήσει τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές, καθώς και τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερους πόρους και να δώσουν περισσότερη προσοχή στις φυσικές θεραπείες. Το δυναμικό εδώ είναι απίστευτο».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marine Biotechnology.

Διαβάστε ακόμη...