Έκθεση του ΟΗΕ: Μια παραμελημένη κρίση – Σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες παγκοσμίως είναι ακούσιες

Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι μια νέα έρευνα δείχνει πως σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες παγκοσμίως -121 εκατομμύρια το χρόνο- είναι ακούσιες, κάτι που αποκαλεί «μια παραμελημένη κρίση».

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού για το 2022, ο ΟΗΕ είπε ότι πάνω από το 60% των ακούσιων κυήσεων καταλήγουν σε άμβλωση και εκτιμάται ότι το 45% των αμβλώσεων είναι επικίνδυνες, προκαλώντας το 5-13% των μητρικών θανάτων.

«Αυτή η έκθεση είναι μια κλήση αφύπνισης», είπε η Δρ. Νατάλια Κάνεμ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείο Πληθυσμού, το οποίο αυτοαποκαλείται πλέον υπηρεσία σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του ΟΗΕ.

«Ο εκπληκτικός αριθμός ακούσιων εγκυμοσυνών αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια αποτυχία της προάσπισης των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Για τις γυναίκες που επηρεάζονται, η αναπαραγωγική επιλογή που αλλάζει περισσότερο τη ζωή -το αν θα μείνουν έγκυες ή όχι- δεν αποτελεί επιλογή», είπε η Κάνεμ.

Το ποσοστό ακούσιας εγκυμοσύνης μειώθηκε μεταξύ 1990 και 2019, από 79 σε 64 για κάθε 1.000 γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών, και αυτό προσφέρει «κάποια παρηγοριά», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των γυναικών που βίωσαν ακούσιες εγκυμοσύνες αυξήθηκε περίπου 13% τα τελευταία 30 χρόνια λόγω αύξησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 257 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως που θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη δεν χρησιμοποιούν ασφαλείς και σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και σε 47 χώρες το 40% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών δεν χρησιμοποιούσαν καμία μέθοδο αντισύλληψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ που αφορούσαν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε 64 χώρες, το 23% δεν ήταν σε θέση να πει όχι στο σεξ, το 24% δεν ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις για τη δική του φροντίδα υγείας και το 8% δεν ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις για την αντισύλληψη. «Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 57% των γυναικών είναι σε θέση να πάρει τις δικές του αποφάσεις για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα».

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet το 2020, αναφέρουν ότι «το 2015-2019 υπήρχαν περίπου 121 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν στο 48% των συνολικών εγκυμοσυνών».

Η Kanem είπε ότι «η πρόληψη των ακούσιων εγκυμοσυνών είναι ένα αδιαπραγμάτευτο πρώτο βήμα» προς την ισότητα των φύλων. «Όταν τα άτομα είναι σε θέση να ασκούν ενημερωμένες επιλογές για την υγεία, το σώμα και το μέλλον τους, μπορούν να συνεισφέρουν σε πιο ευημερούσες κοινωνίες και σε έναν πιο βιώσιμο, δίκαιο κόσμο», αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη...