Γενική συνέλευση πραγματοποίησε εκτάκτως χτες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος αποτελείται από 69 εταιρείες-μέλη, εκ των οποίων 31 ελληνικές και 38 θυγατρικές πολυεθνικών.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ομόφωνα η συνέλευση ήταν πως η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω αποσπασματικών, οριζόντιων, άδικων και εισπρακτικών μέτρων και όχι μέσω των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο ΣΦΕΕ προχωράει στην ενημέρωση την κοινή γνώμη πως οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης έχουν φτάσει ήδη στο «κόκκινο» και για το λόγο αυτό ο «εξωπραγματικός», όπως τον χαρακτηρίζουν, στόχος για περαιτέρω μείωση της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης για το 2014 στα 2 δισ. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των ελλήνων ασθενών στη θεραπεία τους. Πρακτικά, ενδεχόμενη υιοθέτηση του στόχου αυτού οδηγεί την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης των 28 χωρών!
Έτσι, ο ΣΦΕΕ καλεί το υπουργείο Υγείας αντί για να προσανατολίζεται σε ανέφικτα σενάρια για οριζόντια μέτρα, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2014 στα 2,25 – 2,3 δισ. ευρώ έτσι ώστε:
– Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες. Η τιμή κανενός φαρμάκου δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, θα πρέπει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου να τιμολογηθούν το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου τα νέα σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία καθυστερεί σχεδόν 3 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που τιμολογήθηκαν στις 6 Αυγούστου και των οποίων η ένταξη στη θετική λίστα καθυστερεί χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία.
– Να αυξηθεί η διείσδυση των φαρμάκων που έχουν τιμή χαμηλότερη από την τιμή αναφοράς (off-patent και γενόσημα) στην αγορά οδηγώντας έτσι στην περαιτέρω εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη.
– Να επιταχυνθεί η άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων / registries.
Ο ασθενής και ο έλληνας πολίτης κάθε άλλο παρά ποτέ πρέπει να παραμένει στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε απόφασης. Ο ΣΦΕΕ καταλήγει πως από την πλευρά τους,τα τελευταία 4 χρόνια το απέδειξαν αυτό εμπράκτως με προτάσεις και πράξεις και μειώσαν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περισσότερο από 50%, τη στιγμή που τα εκκρεμή χρέη του δημοσίου ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ.