Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία

elepap1.jpg

Με συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΠΑΠ – Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων – και της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, ανακοίνωσαν τη νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για άτομα με αναπηρία.

Θέμα της συνέντευξης Τύπου αποτέλεσε όχι μόνο η έναρξη της εκστρατείας αλλά και η προετοιμασία της. Τονίστηκε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία, στo πλαίσιo ενός μοναδικού για τα διεθνή δεδομένα Social Hackathon,: «η Δύναμη μιας ημέρας», με την ιδιαιτερότητα ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από 230 εθελοντές, με την καθοδήγηση 70 επαγγελματιών.

Η ανάγκη είναι αδιαμφισβήτητη, αφού στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Οι συγκεκριμένοι  συνάνθρωποί μας, ενήλικες και παιδιά, αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες καθημερινά λόγω της μη ενσωμάτωσής και αποδοχής τους από τους συμπολίτες τους. Τα παραπάνω στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των φορέων του κράτους παρ’ όλα αυτά επίσημη απογραφή βασισμένη σε στατιστικές μετρήσεις δεν υπάρχει.

Η εν λόγω εκστρατεία στηρίζεται στο τρίπτυχο Ενημέρωση – Στήριξη – Στάση ζωής. Περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο τηλεοπτικό σποτ, μία ταινία κινούμενων σχεδίων – animation με διδακτικό χαρακτήρα – που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ομαδικά εικαστικά έργα. Τέλος όλα τα μηνύματα και οι φωτογραφίες της εκστρατείας θα προβληθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

H κα Μαριάννα Μόσχου, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ δήλωσε: «Στόχος μας είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης προς τον συνάνθρωπό μας που έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με εμάς. Μαθαίνουμε όλοι  ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μόνο να είμαστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι για αληθινή επικοινωνία».

Στα 79 χρόνια της λειτουργίας της, η ΕΛΕΠΑΠ έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και άλλες νευροαναπτυξιακές και νευρογνωστικές διαταραχές, από τη γέννηση έως την ενηλικίωσή τους.

Με την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά, του προσωπικού, των εθελοντών, των δωρητών, της  διεύθυνσης, και του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζει να στηρίζει περισσότερα από 1.200 παιδιά και ενήλικες, στα έξι παραρτήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο.

«Είναι καθημερινός ο  αγώνας μας για να μπορέσει να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ, για  «Βήματα Ζωής», για ευκαιρίες ένταξης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα»,πρόσθεσε η κα Μαριάννα Μόσχου.

elepap2.jpg

Το ιστορικό της δημιουργίας της εκστρατείας ευαισθητοποίησης

Social Hackathon – Η δύναμη μιας ημέρας

Στις 19/01/2016, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ένα Social Hackathon, με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας MSD.

Ο όρος «Hackathon» προέρχεται από τις λέξεις «Hackers» – «Marathon» και είναι η δημιουργική συνεύρεση ειδικών σε ορισμένο χώρο για συγκεκριμένο χρόνο με έναν κοινό σκοπό. Όταν ο σκοπός είναι κοινωφελής, ονομάζεται SocialHackathon.

Η δράση αυτή ήταν μοναδική, αφού για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε μέσα σε μία μέρα, όλο το υλικό για μία ολοκληρωμένη κοινωνική εκστρατεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία. Το Social Hackathon υλοποιήθηκε από 230 εθελοντές/ εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, οι οποίοι με την καθοδήγηση 70 καταξιωμένων επαγγελματιών από το χώρο της επικοινωνίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν υλικά μοναδικής αισθητικής.

Όλοι οι εθελοντές-συμμετέχοντες, χωρίς καμία εξειδίκευση, δούλεψαν ακούραστα και με αστείρευτη ενέργεια, νιώθοντας πραγματικά περήφανοι που συνέβαλαν και κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν επαγγελματικού επιπέδου υλικά επικοινωνίας σε μια ημέρα. Ο χώρος δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού οι Δελφοί από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρήθηκαν ο «ομφαλός της γης» και με αυτό τον συμβολισμό επιλέχθηκαν ως εναρκτήριος τόπος για τη δημιουργία της εκστρατείας.

Μέσα από τις τέσσερις ομάδες των εθελοντών, δημιουργήθηκαν:

μία ταινία κινούμενων σχεδίων για παιδιά αλλά και ενηλίκους, ένα τηλεοπτικό σποτ, η μουσική του οποίου είναι ευγενική προσφορά του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου. τα μηνύματα για μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 10 ομαδικά έργα τέχνης, που αποτέλεσαν την εικαστική αποτύπωση της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση 8 διακεκριμένων εικαστικών – Όλγα Γουλανδρή, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Άντζελα Πετροχείλου, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή – σε επιμέλεια και συντονισμό της Ίριδας Κρητικού.

Η MSD γιορτάζοντας 125 χρόνια της ηγετικής παρουσίας της στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου και θέλοντας να συμβάλλει με ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποίησε αυτή την μοναδική δράση και όλα τα παραπάνω επικοινωνιακά υλικά προσφέρθηκαν με ιδιαίτερα χαρά στην ΕΛΕΠΑΠ.

Ο κ. Ahmad Haseeb, διευθύνων σύμβουλος της MSD  Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε : «Η κοινωνική προσφορά και ο εθελοντισμός φέρνουν ελπίδα και χαρά στη ζωή των ανθρώπων. Αποτελούν για εμάς επιπλέον τρόπους να οδηγούμε τις εξελίξεις και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων. Το όραμά μας είναι να κατακτούμε πρωτιές σε όλα τα επίπεδα. Τόσο με την παροχή καινοτόμων φαρμάκων όσο και με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Ενώ η κα Μόσχου συμπλήρωσε ότι: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, όλη την ομάδα των πιστών φίλων της MSD, και ιδιαιτέρως τον κο Haseeb Ahmad, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, που με απίστευτη συνέπεια , μα πάνω απ’όλα με αγάπη και εμπιστοσύνη, μας έδωσαν ένα εντυπωσιακό, επικοινωνιακό υλικό για την ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσης του κοινωνικού συνόλου, σε θέματα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρία. Δώσατε την ψυχή σας και κάνατε θαύματα!!!!»

Εμπνευστής και υπεύθυνος υλοποίησης της πρωτότυπης ιδέας του SocialHackathon που συνδυάζει τη δύναμη της γνώσης, της εξειδίκευσης και του εθελοντισμού,  ήταν η εταιρία Admore.

Ο κος Ευάγγελος Αντωνάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Admore δήλωσε: «Στην οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εταιρίες που υποστηρίζουν κοινωφελείς σκοπούς συνδυάζοντας έντονη εθελοντική δράση. Θα έλεγα ότι η υλοποίηση του Social Hackathon της MSD αποτελεί ένα νέο παράδειγμα κοινωνικής βιωσιμότητας (Social Sustainability)».

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και ο κος Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ενεργή ενσωμάτωση και πλήρη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία. Αντιμετωπίζουμε την αναπηρία υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναπηρία δεν είναι θέμα διακριτικής αντιμετώπισης».

elepap3.jpg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *