Η Novo Nordisk Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας καθώς και της συνεισφοράς της, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της Ελλάδος για τη σημασία της πρόληψης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, προχώρησε σήμερα στην υλοποίηση της 1ης ενέργειας του μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.).
Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στις 11:00 π.μ., στα γραφεία της ομοσπονδίας, η Novo Nordisk Hellas και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) παρουσίασαν την εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» και πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.
Η ενημερωτική εκστρατεία «#PameNaXasoume», με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «χάσουμε» την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και με στόχο να συμβάλει στη δημόσια υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε με γνώμονα την ενημέρωση των νέων και των φροντιστών τους για τα οφέλη του αθλητισμού, την αξία της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της φυσικής άσκησης μέσω θετικών βιωμάτων, τη γνωριμία τους με την καλαθοσφαίριση και τα οφέλη του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.
Την εκστρατεία «#PameNaXasoume» παρουσίασε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, κα Μαίρη Καραγεώργου, σημειώνοντας ότι: «Η αποτελεσματική πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας απαιτεί συνεργασία διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και αυτό το μήνυμα της συνεργασίας θέλουμε να περάσουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, που πρέπει να γίνει μία εθνική υπόθεση».
Ο κος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Για την αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, χρειάζεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται σε 4 πυλώνες, την πρόληψη, την αυτοδιαχείριση του σωματικού βάρους, την ιατρική παρακολούθηση και την εξειδικευμένη φροντίδα. Μέσω της φιλόδοξης αυτής συνεργασίας με την Ομοσπονδία, αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στον πυλώνα της πρόληψης ξεκινώντας από την κρίσιμη παιδική και εφηβική ηλικία».
Ο κος Ευάγγελος Λιόλιος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Είναι βασικός προορισμός του αθλητισμού η στήριξη της κοινωνίας και η συστράτευση μαζί της. Είναι ιερό καθήκον του να συνδράμει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και η παχυσαρκία είναι ένα από αυτά. Όταν δε, αυτή αφορά τα παιδιά, ο «συναγερμός» ηχεί εντονότερα, αφού το μυαλό δεν ξεχνά ποτέ τι ήταν ως παιδί, άρα και δύσκολα δεν θα συνεχιστεί η πάθηση στο άτομο και όταν ενηλικιωθεί.
Μιλώντας για παχυσαρκία, μιλάμε για πανδημία, κατά πώς διαβεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες.3 Μιλάμε για ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.
Ένα τόσο διευρυμένο και σοβαρό πρόβλημα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, ούτε καν από μικρές ομάδες. Απαιτεί εθνική συστράτευση και ιδιαίτερα για τα παιδιά απαιτεί συγκεκριμένο και πολύ ξεκάθαρο πλάνο.
Τα παιδιά είναι βιωματικά και θέλουν το θετικό πρότυπο. Θέλουν την καθοδήγηση του τι να κάνουν και όχι την αποτροπή του τι να μην κάνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να τους δώσει και τα πρότυπα, μπορεί να τους δώσει και τη διέξοδο του τι να κάνουν για να διατηρούν και να βελτιώνουν την υγεία τους. Στα παιδιά υπάρχει πρόληψη, αν πάμε στους ενήλικες, το παιχνίδι χάθηκε, έχουμε περάσει στην αντιμετώπιση.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι έτοιμη και αποφασισμένη για δράσεις. Η σύμπραξή της με τη Novo Nordisk είναι η καλή αρχή, μα μόνο η αρχή. Υπάρχει μακρύς δρόμος, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, υπάρχει ανάγκη για Εθνική προσπάθεια και μαζί με τους αθλητές για δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας που θα δώσει τη μάχη απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα.»
Χαιρετισμό απηύθυνε, ο Υπουργός Υγείας κος Αθανάσιος Πλεύρης, ενώ το παρών έδωσε και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.
.Νεότερα Επιδημιολογικά Δεδομένα για την Παχυσαρκία
Σύμφωνα με δεδομένα του 2022 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως χρόνια, υποτροπιάζουσα και εξελισσόμενη νόσος, με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της νόσου που ονομάζεται Παχυσαρκία και κατά πόσο επηρεάζει, όχι μόνο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αλλά και την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του πληθυσμού, σχετικά με την αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως, είναι η σημαντική αύξηση που παρατηρείται και στα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών πάσχουν από παχυσαρκία, ενώ περίπου 8 στα 10 παιδιά και έφηβοι που ζουν με παχυσαρκία, θα πάσχουν από παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές, καθώς η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σχετίζονται με πολλαπλές συννοσηρότητες και στην ενήλικη ζωή.
Στην Ευρώπη, το αυξημένο βάρος (συμπεριλαμβανομένης της νόσου της παχυσαρκίας) επηρεάζει 4,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη, ηλικίας κάτω των 5 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% όλων των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανακοίνωση της ΔιαΝΕΟσις την οποία υπογράφει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η ερευνητική ομάδα του με την καθοδήγηση του Καθηγητή Ιωάννη Μανιού, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ε.Ε. στην παιδική παχυσαρκία.