Ζήσης Ψάλλας
Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα με βάση τα στοχευμένα επίπεδα πρωτεΐνης και φυτικών ινών βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν κιλά και να μην τα ξαναπάρουν.
Το Πρόγραμμα Εξατομικευμένης Βελτίωσης Διατροφής iDip είναι μια αυτοκαθοδηγούμενη προσέγγιση που περιλαμβάνει εύχρηστα εργαλεία, σύμφωνα με διατροφολόγους του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.
«Το πρόγραμμά μας δεν παρέχει ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής ή συνταγές για να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες», δήλωσε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Mindy H. Lee, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Ένα οπτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές σχεδιάζει την πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών από όσους κάνουν δίαιτα, βοηθώντας τους να επιλέγουν τροφές που μειώνουν τις συνολικές θερμίδες τους χωρίς να μειώνουν την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες τους. Με βάση τις διατροφικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τα Ινστιτούτα Ιατρικής, το οπτικό εργαλείο iDip απεικονίζει την πυκνότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών των τροφίμων ανά θερμίδα μαζί με ένα εύρος στόχου για τα γεύματα. Το εργαλείο βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν γεύματα με περίπου 80 γραμμάρια πρωτεΐνης και 20 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, ενώ περιορίζει την πρόσληψή τους σε λιγότερες από 1.500 θερμίδες την ημέρα.
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε συμμετέχοντες ηλικίας 24-59 ετών, όλοι είχαν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 28, κατατάσσοντάς τους στις κατηγορίες υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Σύμφωνα με τις αυτοαναφορές των συμμετεχόντων, είχαν παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και είχαν δοκιμάσει δύο ή περισσότερα εμπορικά προγράμματα διατροφής ή προϊόντα απώλειας βάρους στο παρελθόν.
Οι συμμετέχοντες ζυγίζονταν καθημερινά στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά με δυνατότητα wifi και οι ερευνητές παρείχαν σε κάθε άτομο ένα διάγραμμα κάθε εβδομάδα που έδειχνε την πρόοδό τους στην απώλεια βάρους, τον επιδιωκόμενο ρυθμό απώλειας και το βάρος στόχου των έξι μηνών. Το ημερήσιο ζύγισμα και τα εβδομαδιαία διαγράμματα ανατροφοδότησης επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να παρακολουθούν την πρόοδό τους χωρίς να μετρούν θερμίδες ή να συμπληρώνουν ένα καθημερινό ημερολόγιο τροφίμων, κάτι που μπορεί να είναι κουραστικό, χρονοβόρο και ανακριβές, είπε ο Nakamura.
Οι 12 από τους 14 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Οι μισοί πέτυχαν τον στόχο των ερευνητών να χάσουν τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους και το διατήρησαν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης φάσης παρακολούθησης, είπε η Lee.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.