«Έκρηξη» του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική

 
Η υποσαχάρια Αφρική θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια έκρηξη του αριθμού των μεγαλύτερων σε ηλικία φορέων του ιού του AIDS, ο οποίος μπορεί να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια.


Η μαύρη Αφρική, η ήπειρος με τους περισσότερους νέους, είναι εκείνη με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, που δεν ξεπερνά τα 60 χρόνια, ειδικά στις χώρες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια.

Όμως οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV έχουν όλο και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν πρόσβαση στις αντιρετροϊκές θεραπείες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS το ποσοστό των ασθενών που έχουν πρόσβαση σε θεραπείες έχει αυξηθεί θεαματικά. Το 2009 έφτασε τα 37%, έναντι μόλις 2% που ήταν επτά χρόνια νωρίτερα. Και με το δεδομένο ότι ο ιός HIV αντιμετωπίζεται με θεραπεία, τείνει να μετατραπεί σε χρόνια νόσημα όπως ο διαβήτης.

«Το ποσοστό των φορέων και είναι πάνω από 50 χρόνων έχει αυξηθεί πολύ», επισήμανε ο Ρόμπερτ Κάμινγκ, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έχει μελετήσει ειδικά τα κρούσματα της νόσου στην Ουγκάντα.

Οι φορείς του ιού που είναι πενήντα ετών και άνω υπολογίζονται στα τρία εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική και μέχρι το 2040 πολύ πιθανόν ο αριθμός τους να φτάσει τα 9,1 εκατομμύρια. Όμως, το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται, ούτε προβλέπεται από την πολιτική δημόσιας υγείας που εφαρμόζουν οι χώρες της περιοχής.

Ο ιταλός ερευνητής Τζιουζέπε Λιότα από το πανεπιστήμιο της Ρώμης επισημαίνει πως πολλοί ασθενείς στην Αφρική αποφασίζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να υποβληθούν σε θεραπείες όταν είναι πλέον πολύ άρρωστοι και υποφέρουν και από άλλα προβλήματα, όπως η αναιμία και ο υποσιτισμός.

Η πολιτική αντιμετώπισης τους AIDS στην Αφρική και τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 15 ως 49 ετών, γιατί σε αυτές τις ηλικίες ο ιός μεταδίδεται γρηγορότερα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *