Έκκληση ΠΟΥ στους Ευρωπαίους για τις γιορτές: «Μείνετε σπίτια σας, ο κορωνοϊός καραδοκεί»

Στους ευρωπαίους πολίτες απευθύνει δραματική έκκληση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστώντας τους να μείνουν στο σπίτι τους αυτές τις γιορτές γιατί όπως τονίζει ο διευθυντής του Οργανισμού στην Ευρώπη Δρ Χανς Κλούγκε, «ο κορωνοϊός καραδοκεί».

Συγκεκριμένα ο Δρ Χανς Κλούγκε δήλωσε την Παρασκευή ότι πρέπει αυτά τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν τις συναναστροφές γιατί δεν αξίζει το ρίσκο να βγουν και να συναντηθούν με άλλους ενώ ο κορωνοϊός καραδοκεί.

Τόνισε επίσης πως παραμένει μια απόσταση μεταξύ όσων επιτρέπουν οι αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες και όσων πρέπει να κάνουν οι πολίτες.

«Έχουμε μπροστά μας ακόμη μερικούς μήνες θυσιών, και πρέπει να συμπεριφερθούμε με τρόπο που θα είμαστε συλλογικά υπερήφανοι. Όταν θα αναπολούμε αυτές τις πρωτοφανείς ημέρες, ελπίζω να αισθανόμαστε όλοι ότι φερθήκαμε με πνεύμα ανθρωπισμού για την προστασία όσων το έχουν ανάγκη», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σημείωσε ακόμη ότι η πανδημία έχει πλήξει τόσο τις οικονομίες όσο και την ψυχική υγεία του κόσμου.

«Από τις αγωνίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού και τις ψυχολογικές συνέπειες των λόκνταουν και της αυτοαπομόνωσης, έως τον αντίκτυπο της ανεργίας, των οικονομικών ανησυχιών και του κοινωνικού αποκλεισμού, το συνολικό αποτέλεσμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμο,» προειδοποίησε ο Δρ Κλούγκε, κάνοντας λόγο για μια «αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη».

Χρήση μάσκας στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Την περασμένη Τετάρτη εξάλλου, ο ΠΟΥ επέμεινε στην χρήση μάσκας κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο» νέου κύματος της επιδημίας Covid-19 στις αρχές του 2021.

«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νέα έξαρση τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2021», με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνιστά «τη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης» κατά τις γιορτές.

«Μπορεί να φαίνεται ενοχλητική η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παρουσία φίλων και μελών της οικογένειας, αλλά αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της ασφάλειας και της καλής υγείας», σημείωνε ο ΠΟΥ.

«Στο μέτρο του δυνατού, οι συγκεντρώσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Εάν πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους, είναι σημαντικός ο περιορισμός του αριθμού των προσκεκλημένων και ο καλός αερισμός για τον περιορισμών των κινδύνων», ανέφερε.

Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία, έχει καταγράψει περισσότερα από 22 εκατομμύρια κρούσματα και περί τους 500.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον πίνακα εποπτείας της εξέλιξης της πανδημίας που καταρτίζει ο διεθνής οργανισμός.

Διαβάστε ακόμη...