Εκδήλωση για την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Τους κύριους άξονες του κοινωνικού προγράμματός του παρουσίασε στο πλαίσιο εσπερίδας με θέμα: «Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση» η δημοτική παράταξη «Αγαπάμε την πόλη μας» και ο επικεφαλής αυτής Γιώργος Παπατριανταφύλλου. Η εν λόγω εσπερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Γιώργος Παπατριανταφύλλου αναφερόμενος στους κύριους άξονες του κοινωνικού προγράμματός του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

* Τη δημιουργία της δομής Στηρίξου Πάνω Μου, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις μετακινήσεις τους, αλλά και για όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που τους αφορούν. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «μόλις το 4% των ασθενών και των φροντιστών γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές παροχές, τις απαλλαγές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που δικαιούνται».

* Ένα Κέντρο Ενημέρωσης και Βοήθειας, ώστε να κυκλοφορούν όλοι στην πόλη ανεμπόδιστα.

* Στήριξη στην καθημερινότητα των ασθενών.

* Πρωτοβάθμια Νοσηλεία

* Δομές Ψυχικής Υγείας

* Τοποθέτηση αισθητήρων και τεχνολογιών, ώστε κάποιος να μην παρκάρει στα σημεία από τα οποία περνούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

* Προσβασιμότητα ΠΑΝΤΟΥ.

Στην ομιλία του, ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Υπεύθυνος Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνση στην Κλινική Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για τη ΣκΠ, κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, χαρακτήρισε τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) νόσο «προσωπική» σαν το δαχτυλικό αποτύπωμα του κάθε ανθρώπου και εξήγησε πως «Δεν υπάρχουν παγκοσμίως δύο ίδιες ακριβώς περιπτώσεις Σκλήρυνσης κατά Πλάκας». 

Επιπροσθέτως, ο κ. Ωρολογάς, έκανε λόγο για την περιβαλλοντική τοξικότητα ως παράγοντα που μπορεί να πυροδοτήσει τη νόσο τονίζοντας ότι «εδώ και έναν χρόνο έχουμε εντοπίσει έναν σημαντικό εξωγενή παράγοντα, τον ιό Epstein Barr».  «Η σχετική αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10.000.000 Αμερικανούς στρατιώτες έδειξε ότι όσοι εμφάνισαν Πολλαπλή Σκλήρυνση αργότερα στη ζωή τους ήταν κατά 99.9% θετικοί στον συγκεκριμένο ιό», εξήγησε. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η εξέταση ανίχνευσης του ιού (IGG) είναι ο τρόπος για να επιβεβαιώσουμε μια διάγνωση ΣκΠ, υπογραμμίζοντας ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία για ΣκΠ και επιληψία, δεν πάσχουν!

Σήμερα, πρόσθεσε, στο οπλοστάσιο των γιατρών υπάρχουν περίπου 20 φάρμακα. Ωστόσο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιλέγεται τι θα δοθεί πρώτο, τι δεύτερο κ.ο.κ. Επίσης, ανέφερε ότι στο τελευταίο ECTRIMS, τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί από την αρχή της διάγνωσης. Έτσι, τα ενέσιμα φάρμακα που παλιά αποτελούσαν θεραπείες δεύτερης και τρίτης γραμμής τείνουν να χορηγούνται ως πρώτης γραμμής και μετά να επιστρέφουμε σε αυτά τα φάρμακα, τα οποία άλλοτε χρησιμοποιούσαμε ως πρώτης γραμμής. «Οι τροποποιητικές θεραπείες της νόσου θα πρέπει να ξεκινούν από χθες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ωρολογάς.

Για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου, αναφέρθηκε στη συνέχεια η Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, κα Λουκία Δραγαδινάκη. Η ειδικός αναφέρθηκε στην υψηλή θέση της μεσογειακής διατροφής και τόνισε τη σημασία της καλής ενυδάτωσης, αλλά και της φυσικής δραστηριότητας, της διατήρησης ενός κανονικού σωματικού βάρους, της μείωσης της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, της μειωμένης κατανάλωσης αλκοόλ, των συχνών γευμάτων και της διακοπής του καπνίσματος.

Παρέθεσε, επίσης, τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση: τη βιταμίνη D, τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.

Περισσότερες οδηγίες για την άσκηση του ατόμου με Πολλαπλή Σκλήρυνση έδωσε ο Γυμναστής Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Προσαρμοσμένης Άσκησης κ. Μάριος Τάτσης, επισημαίνοντας ότι «οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση θα πρέπει να γυμνάζονται με το δικό τους ρυθμό, με τη δική τους ένταση, χωρίς να φοβούνται να αθληθούν και χωρίς να φοβούνται ότι θα κουραστούν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος ξεκούρασης μεταξύ των επαναλήψεων για την αποφυγή της κόπωσης».

Ακολούθως, για την ανάγκη της ψυχολογικής θεραπευτικής προσέγγισης, τόσο του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση όσο και της οικογένειάς του, αναφέρθηκε η Κλινική Ψυχολόγος, κα Γεωργία Τσιρούκη.

Η κα Τσιρούκη επεσήμανε χαρακτηριστικά την ανάγκη της ύπαρξης μιας διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα προσεγγίσει τον ασθενή και θα του δώσει τη στήριξη που χρειάζεται, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για τον ασθενή, όσο και την οικογένειά του είναι να αποδεχθούν τη νόσο. «Ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να φροντίζει και να αγαπά τον εαυτό του, θα πρέπει να αποδεχθεί την ασθένεια χωρίς αυτή να τον ακινητοποιήσει, θα πρέπει να νοηματοδοτεί την κάθε του μέρα και να διατηρήσει την ελπίδα του», σημείωσε η κα Τσιρούκη.

Μελέτες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που παρακολουθούνται από ψυχολόγο έχουν πολύ καλύτερη πορεία από εκείνους που το απορρίπτουν.

Η Εικαστικός-Ζωγράφος, κα Μαργαρίτα Ντονικιάν μίλησε για την αξία και τη σπουδαιότητα της τέχνης, αλλά και της ζωγραφικής στη ζωή των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θεραπευτική ζωγραφική από τη Gallery Mta-ART και τον Ζωγράφο, κ. Σπύρο Κατσίκη, ο οποίος αφού  είχε σχεδιάσει σε καμβά ένα υπέροχο ζωγραφικό θέμα κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν με πραγματικά χρώματα τον πίνακα. Στη συνέχεια, ο  ζωγραφικός αυτός πίνακας προσφέρθηκε ως δώρο στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθηγητή κ. Αναστάσιο Ωρολογά. 

Διαβάστε ακόμη...