Εκδήλωση για τον Γεώργιο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη

 
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο σώθηκαν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χάρη στον Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, τη μνήμη του οποίου τίμησε χθες η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με την Ιατρική και την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του.


«Ο Γεώργιος Παπανικολάου εκτός από διαπρεπής γιατρός ήταν ένας άνθρωπος που έψαχνε έναν προορισμό, τον οποίο και βρήκε μέσα από την ιατρική και τη βιολογία. Ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα που ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, ήταν αποφασιστικός και συναισθηματικός μαζί» ανέφερε στο ΑΜΠΕ με αφορμή την εκδήλωση η εγγονή του αδελφού τού Γεωργίου Παπανικολάου, Γεωργία Κόκκορη.

«Για το επιστημονικό του έργο θα ήταν καλύτερα να μιλήσουν οι ειδικοί. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το τεστ ΠΑΠ, το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το 1943 στην Αμερική, είναι μια φτηνή και ανώδυνη μέθοδος που έσωσε εκατομμύρια ζωές από τον θάνατο» πρόσθεσε η κ Κόκκορη.

Αξιοποιώντας δε το τεράστιο υλικό που είχε συγκεντρώσει στο αρχείο της η μητέρα της Μαρία Κόκκορη, η οποία ήταν και η βιογράφος του Γεωργίου Παπανικολάου, και με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του διαπρεπούς επιστήμονα δημιούργησε μία ιστοσελίδα http://www.dr-pap.com/ . Στην ιστοσελίδα μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος πληροφορίες για τη ζωή, το έργο, τη συγγραφική δραστηριότητα, τις εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν του καθώς επίσης προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες του Γεωργίου Παπανικολάου.

«Ένα ανεκτίμητο όπλο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να παραμένει, μέχρι σήμερα, το τεστ ΠΑΠ, καθώς έχει σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η μέθοδος βρήκε εφαρμογή στην κυτταρολογική εξέταση και άλλων βλαβών του σώματος. Τέλος, οι γνώσεις που αποκτήθηκαν οδήγησαν στην ανακάλυψη του εμβολίου που προφυλάσσει εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» τόνισε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και του ΑΠΘ, καθηγητής Βασίλειος Ταρλατζής.

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός από την πλευρά του τόνισε ότι το τεστ ΠΑΠ ήταν η καλύτερη μέθοδος πρόληψης όλων των χρόνων, καθώς συνέβαλε στη διάσωση εκατομμυρίων γυναικών από τον καρκίνο. Ο κ Αγοραστός επισήμανε παράλληλα ότι η ευαισθησία του τεστ ΠΑΠ είναι περιορισμένη και ότι το 30-40% των αποτελεσμάτων είναι ψευδώς αρνητικά ενώ με το HPV DNA τεστ, που στις μέρες μας τείνει να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων μειώνεται στο 5-8%. «Στις μέρες μας με συνδυασμό του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του HPV DNA τεστ δημιουργείται έναν νέο μοντέλο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» πρόσθεσε ο κ Αγοραστός.

«Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γνώση είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης. Θέλουμε κάθε γυναίκα από νεαρή ηλικία, να γνωρίζει για τον καρκίνο, τις ενδείξεις και τα συμπτώματά του και βεβαίως για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής του. Θέλουμε κάθε γυναίκα να καταπολεμήσει τους φόβους και τις προκαταλήψεις της και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο που μπορεί να της σώσει τη ζωή», ανέφερε η κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι ο Γεώργιος Παπανικολάου με την αστείρευτη ερευνητική του δραστηριότητα και τα φυσικά και πνευματικά του χαρίσματα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους Έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην ιατρική. Παράλληλα υπογράμμισε πως ο Παπανικολάου έδωσε το μήνυμα ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με την πρώιμη διάγνωση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *