Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1C553DC6ED78EE33F9A5381337EC983D.jpg

  Ένα φωτεινό κόκκινο κορδελάκι (που είναι το διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS) από αναμένα κεριά θα σχηματιστεί σήμερα στις 19:30 στην Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Η αφή των κεριών θα πλαισιωθεί με χορευτικές εκδηλώσεις και παραστάσεις από τις σχολές χορού Line of Dance, Danza Fuerte και το Τμήμα Γυμναζομένων ΧΑΝΘ – Πρόγραμμα Τζαζ καθώς και με μουσική εκδήλωση με πιάνο από την παιδική χορωδία «Νέοι Μουσικοί χωρίς Σύνορα».

Στις 18:00 η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Επίκαιρα Θέματα, AIDS, Αντισύλληψη, HPV» με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρη Ταντανάση. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων στον 1ον όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ η συλλογικότητα Homophonia Thessaloniki Pride, μέλη της οποίας πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ΑΧΕΠΑ με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, διεκδικούν τη δημιουργία άλλων δύο μονάδων ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) στη Θεσσαλονίκη, για την εξυπηρέτηση των οροθετικών. Νωρίτερα είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οροθετικοί.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Homophonia Thessaloniki Pride, Μάκης Γκίκας, τα κρούσματα AIDS αυξάνονται ανησυχητικά και οι οροθετικοί εκτός από τα προβλήματα υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν και το στίγμα.

«Εμείς ως Homophonia Thessaloniki Pride είμαστε η φωνή και το πρόσωπο των ανθρώπων που ζουν με HIV στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο μία ΜΕΛ στο ΑΧΕΠΑ η οποία συστεγάζεται με τη Μονάδα Ασήπτου Νοσηλείας. Ζητάμε μετεγκατάσταση αυτής της ΜΕΛ σε άλλο χώρο του Νοσοκομείου καθώς και τη δημιουργία άλλων δυο ΜΕΛ. Γιατί δεν γίνεται στην Αθήνα να λειτουργούν 11 ΜΕΛ και στη Θεσσαλονίκη να υπάρχει μόνο μία στο ΑΧΕΠΑ, η οποία λειτουργεί στον ίδιο χώρο από την στιγμή που εμφανίστηκε ο HIV στην Βόρεια Ελλάδα και εξυπηρετεί μία γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει τα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Μακεδονία. Τα φάρμακα των οροθετικών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΑΧΕΠΑ. Λόγω όμως των περικοπών στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου πέρσι οι οροθετικοί κινδύνεψαν 2-3 φορές να μείνουν χωρίς φάρμακα. Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός ξενώνα για τη φιλοξενία των οροθετικών που έρχονται από άλλες περιοχές για θεραπεία καθώς και για τη φιλοξενία των άστεγων οροθετικών» πρόσθεσε ο κ Γκίκας.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *