Εισαγγελική έρευνα για επικίνδυνη έλλειψη αίματος

 
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχών ποινικές ευθύνες σχετικά με την καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), περί δραματικής έλλειψης αποθεμάτων αίματος, που είναι απολύτως απαραίτητο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.


Η καταγγελία του Συλλόγου πασχόντων ανέφερε πως «υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται μεταγγίσεις».

Σύμφωνα, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», τον περασμένο Νοέμβριο η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Όλγα Κακαράκη είχε αναφέρει πώς «η βασική θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος, που γίνονται κατά μέσο όρο κάθε 15 μέρες και κρατούν στη ζωή τους ασθενείς. Ο ΠΑΣΠΑΜΑ εκφράζει έντονες ανησυχίες για έλλειψη σε αίμα, κάτι που θα οδηγήσει να χαθούν ανθρώπινες ζωές: Πολλές μονάδες αιμοδοσίας δε λειτουργούν απογεύματα και Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης προσωπικού και μειώνεται η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών».

Τόνισε δε πως «στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως είναι βελόνες, ασκοί και φίλτρα αιμοδοσίας και δεν μπορούν να συλλέξουν αίμα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας μείωσε κατά 50% την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία για… εξοικονόμηση. Είναι βέβαιο, πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Από τη μετάγγιση εξαρτάται ευθέως η επιβίωση του ασθενή κι έτσι κάποιοι τοπικοί σύλλογοι έχουν αναγκαστεί να εκταμιεύσουν χρήματα στα νοσοκομεία για να αγοραστούν τα υλικά! Αλλά κι όπου υπάρχει επάρκεια υλικών δεν υπάρχει η μέγιστη ποιότητα, γιατί επιλέγονται τα φθηνότερα».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *