Είναι το σνάκινγκ κακό για την υγεία σας; Εξαρτάται από το τι τρώτε

Το τσιμπολόγημα είναι μάλλον δημοφιλές, αφού πάνω από το 70% των ανθρώπων αναφέρουν ότι τσιμπολογούν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Σε μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, οι ερευνητές εξέτασαν εάν το σνάκινγκ επηρεάζει την υγεία και εάν η ποιότητα των σνακ έχει σημασία.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η ποιότητα του σνακ είναι πιο σημαντική από την ποσότητα ή τη συχνότητα, επομένως η επιλογή ενός σνακ υψηλής ποιότητας από ένα σνακ υψηλής επεξεργασίας είναι πιθανότατα ωφέλιμη», δήλωσε η Kate Bermingham, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο King's College του Λονδίνου. «Ο χρόνος είναι επίσης σημαντικός, με το σνακάρισμα αργά το βράδυ να είναι δυσμενές για την υγεία».

Η Bermingham παρουσίασε τα ευρήματα στο NUTRITION 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Ιουλίου στη Βοστώνη.

Η εργασία είναι μέρος του έργου ZOE PREDICT, μιας ομάδας μεγάλων και σε βάθος διατροφικών μελετών που έχουν σχεδιαστεί για να αποκαλύψουν πώς και γιατί οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα ίδια τρόφιμα.

«Εκπληκτικά λίγα έχουν δημοσιευτεί για τα σνακ, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 20-25% της ενεργειακής πρόσληψης», είπε η Bermingham. «Η μελέτη παρακολούθησε μεγάλο αριθμό ατόμων και κατέγραψε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές τους στα σνακ, επιτρέποντας αυτή την εις βάθος εξερεύνηση για την υγεία».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχαν στη μελέτη ZOE PREDICT 1, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ποσότητας και του χρόνου κατανάλωσης των σνακ με τα λίπη στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης, που είναι και οι δύο δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας.

Η ανάλυση έδειξε ότι ένα σνακ υψηλότερης ποιότητας -τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις θερμίδες τους- συσχετίστηκε με καλύτερες αποκρίσεις λίπους στο αίμα και ινσουλίνης. Οι ερευνητές είπαν ότι το σνακ αργά το βράδυ, το οποίο επιμηκύνει τα "παράθυρα φαγητού" και συντομεύει τη νυχτερινή περίοδο νηστείας, συσχετίστηκε με δυσμενή επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα. Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των σνακ, των θερμίδων που καταναλώθηκαν και της ποσότητας φαγητού με κανένα από τα μέτρα υγείας που αναλύθηκαν.

«Παρατηρήσαμε μόνο αδύναμες σχέσεις μεταξύ της ποιότητας του σνακ και της υπόλοιπης δίαιτας, γεγονός που τονίζει ότι τα σνακ ως ένα ανεξάρτητο τροποποιήσιμο διατροφικό χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να στοχεύσει στη βελτίωση της υγείας», είπε η Bermingham.

Διαβάστε ακόμη...