Είναι οι γυναίκες μέσης ηλικίας καταδικασμένες να παχύνουν;

Ζήσης Ψάλλας

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα κοινό παράπονο των γυναικών μέσης ηλικίας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των μεσήλικων γυναικών στις ΗΠΑ να υπερβαίνουν το ιδανικό όριο βάρους. Οι μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση προάγουν την αύξηση βάρους και στα δύο φύλα, αλλά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις λόγω της εμμηνόπαυσης.

Μια παρουσίαση στην ετήσια συνάντηση της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) στην Ατλάντα, 12-15 Οκτωβρίου, θα συζητήσει την επίδραση της ηλικίας και της εμμηνόπαυσης και τις στρατηγικές για τη διαχείριση του βάρους.

Είναι ένα απλό γεγονός της ζωής -ο μεταβολικός ρυθμός του ανθρώπινου σώματος μειώνεται με την ηλικία λόγω της απώλειας μυϊκής μάζας και της μειωμένης δραστηριότητας στον καφέ λιπώδη ιστό. Οι διαταραχές του ύπνου και οι διαταραχές της διάθεσης, που πιθανώς σχετίζονται με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, μπορούν επιπλέον να επηρεάσουν την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής, προάγοντας περαιτέρω την αύξηση βάρους.

Η απώλεια των ορμονών των ωοθηκών μετά την εμμηνόπαυση οδηγεί σε αλλοίωση της σύστασης του σώματος, με μείωση της άλιπης μάζας σώματος και αύξηση της μάζας του σπλαχνικού λίπους. Επιπλέον, αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να προάγουν την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία.

Αν και η σωματική δραστηριότητα είναι αρχικά λιγότερο αποτελεσματική από τις διατροφικές παρεμβάσεις για την απώλεια βάρους, παίζει καθοριστικό ρόλο μετά την αρχική απώλεια βάρους που προκαλείται από τη δίαιτα και έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Η Δρ. Ekta Kapoor από το Κέντρο Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic θα συζητήσει την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία στην ετήσια συνάντηση της NAMS, τονίζοντας την τελευταία σκέψη σχετικά με το γιατί οι γυναίκες μέσης ηλικίας παίρνουν βάρος και πώς μπορούν να αντισταθούν. «Ελλείψει ενεργών προσπαθειών για πιο υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα, η αύξηση του βάρους είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι γυναίκες να μπουν στην εμμηνόπαυση με αυτή τη γνώση και την εξοικείωση με πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη και τη διαχείριση της αύξησης βάρους».

Διαβάστε ακόμη...