Είναι ο σίδηρος το κλειδί για τη μακροζωία;

Ζήσης Ψάλλας

Μια διεθνής μελέτη που χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα για πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα υποδηλώνει ότι η διατήρηση υγιών επιπέδων σιδήρου στο αίμα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη γήρανση και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Ινστιτούτο Βιολογίας της Γήρανσης του Max Planck στη Γερμανία εστίασαν σε τρία μέτρα που συνδέονται με τη βιολογική γήρανση -τη διάρκεια ζωής (lifespan), τα χρόνια ζωής απαλλαγμένα από ασθένειες (healthspan) και την εξαιρετική μακροζωία (longevity).

Η ερευνητική ομάδα επισήμανε 10 περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με τη διάρκεια ζωής, την υγεία και τη μακροζωία. Διαπίστωσαν ότι τα σύνολα γονιδίων που συνδέονται με το σίδηρο υπερεκπροσωπήθηκαν στην ανάλυσή τους και για τα τρία μέτρα.

Ο σίδηρος του αίματος επηρεάζεται από τη διατροφή και τα ασυνήθιστα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα συνδέονται με παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Πάρκινσον, η ηπατική νόσος και η μείωση της ικανότητας του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές λένε ότι ο σχεδιασμός ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να μιμηθεί την επίδραση μιας γενετικής παραλλαγής στον μεταβολισμό του σιδήρου θα μπορούσε να είναι ένα μελλοντικό βήμα για να ξεπεραστούν ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης, αλλά προειδοποιήστε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά.

Ο Δρ. Paul Timmers από το Ινστιτούτο Usher στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από αυτά τα ευρήματα, καθώς προτείνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μειώνουν τα υγιή χρόνια ζωής μας και η διατήρηση αυτών των επιπέδων θα μπορούσε να αποτρέψει βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία. Υποθέτουμε ότι τα ευρήματά μας για το μεταβολισμό του σιδήρου μπορεί επίσης να αρχίσουν να εξηγούν γιατί τα υψηλά επίπεδα πλούσιου σε σίδηρο κόκκινου κρέατος στη διατροφή έχει συνδεθεί με παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις".

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Διαβάστε ακόμη...