Είναι επικίνδυνο το σολάριουμ;

 
Το φυσικό μαύρισμα στον ήλιο δεν πετυχαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό πάρα πολλοί καταφεύγουν στη λύση του σολάριουμ.

Όμως κατά πόσο είναι επικίνδυνη η μέθοδος τεχνητού μαυρίσματος; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010, έλεγξε σε 10 κράτη-μέλη (συγκεκριμένα σε Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία) τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται.


Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν και τα καλύτερα. Συγκεκριμένα, ένα στα εφτά σολάριουμ παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας. Οι καταναλωτές δεν ενημερώνονταν για τη σωστή χρήση του σολάριουμ και δεν προειδοποιούνταν για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του.

Με αφορμή λοιπόν τα αποτελέσματα ερευνών, το ΚΕΠΚΑ, προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Αναφέρει ότι η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν σολάριουμ

Απαγορεύεται να κάνουν σολάριουμ οι ανήλικοι διότι ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα. Άνθρωποι που έχουν κρεατοελιές και άνθρωποι με μελάνωμα ή ιστορικό μελανώματος.

Επίσης, δεν πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ανοιχτή επιδερμίδα και φακίδες. Πρέπει να θυμάστε ότι ο χρόνος παραμονής στο μηχάνημα εξαρτάται από τον τύπο δέρματος. Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *