Είναι αυτό το μαγικό ελιξίριο που αδυνατίζει, γιατρεύει και χαρίζει ευεξία; Μία διαιτολόγος εξετάζει το πιο διάσημο γιατροσόφι

Ιστορικά, αυτό το συστατικό χρησιμοποιήθηκε εκτενώς ως μια σπιτική θεραπεία για μια ποικιλία παθήσεων, από την πρόληψη της καούρας μέχρι την επούλωση πληγών και τη διακοπή του βήχα. Παρά την περιορισμένη επιστημονική υποστήριξη αυτών των χρήσεων, υπάρχουν άνθρωποι που αναγνωρίζουν πως πράγματι το μηλόξυδο μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων. Σήμερα, τα φημολογούμενα οφέλη του το έχουν αναγάγει σε ένα μοντέρνο «hack» ευεξίας, ένα ελιξίριο υγείας, ικανό να κάνει τα πάντα, από την αποτοξίνωση του οργανισμού, μέχρι τη θεραπεία του διαβήτη. Η δημοφιλία που απολαμβάνει, μάλιστα, είναι τέτοια που το μηλόξυδο έχει εμπνεύσει μια σειρά πρωτότυπων προϊόντων, όπως τσίχλες και χάπια που περιλαμβάνουν το συστατικό.

Πέρα από όλα τα οφέλη με τα οποία είχε μέχρι πρότινος συσχετιστεί, πρόσφατα συνδέθηκε και με ένα ακόμη, πολυπόθητο για πολλούς, πλεονέκτημα: Την απώλεια βάρους. Μπορεί, όμως, πράγματι αυτό το συστατικό να βοηθήσει όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά;

Το μηλόξυδο παρασκευάζεται από θρυμματισμένα μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση, μαγιά και ζάχαρη. Πολλοί είναι εκείνοι προτείνουν να αντλήσετε τα οφέλη του μηλόξυδου πίνοντας καθημερινά ένα σφηνάκι. Ωστόσο, η ξινή και δυσάρεστη γεύση του κάνει αυτό το εγχείρημα αρκετά δύσκολο. Αντίθετα, είναι πολύ πιο εύγευστο όταν προστίθεται σε σάλτσες και πιάτα, όπως μαγειρευτά.

Παρά τους ισχυρισμούς που το συνδέουν με την απώλεια βάρους, η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη σύνδεση. Η συσχέτιση αυτή προέκυψε πιθανώς από τη φημολογούμενη ιδιότητα του μηλόξυδου να καταστείλει την όρεξη, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής. Ωστόσο, τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία παραμένουν, προς το παρόν, ελάχιστα και αβάσιμα.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «μαγικό ραβδάκι» για την απώλεια βάρους. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι οι πυλώνες της επιτυχημένης διαχείρισης του βάρους. Η απλή προσθήκη μηλόξυδου στη διατροφή σας δε θα κάνει από μόνη της θαύματα. Η βιώσιμη απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα συνεπών προσπαθειών του τρόπου ζωής και όχι γρήγορων «διορθώσεων».

Επομένως, θα πρέπει να συμπεριλάβετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας;

Αν και δε μπορεί να κάνει θαύματα, το μηλόξυδο μπορεί να αποτελέσει μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή σας, αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του πριν από ένα γεύμα μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το ένα σημαντικό συστατικό για ορισμένα άτομα.

Η κατανάλωσή του σε μεγάλες δόσεις, ωστόσο, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να ερεθίσει τον οισοφάγο. Γι’ αυτό, προτιμήστε να ανακατέψετε το μηλόξυδο με νερό, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ερεθισμού του στόματος και του οισοφάγου και χρησιμοποιήστε καλαμάκι για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με τα δόντια.

Συμπερασματικά, ενώ μπορεί να κρύβει ορισμένα οφέλη για την υγεία, το μηλόξυδο δεν αποτελεί το μαγικό συστατικό για την απώλεια βάρους. Η ενσωμάτωσή του σε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευεργετική, αλλά δεν αποτελεί υποκατάστατο για αποδεδειγμένες πρακτικές διαχείρισης βάρους.

Διαβάστε ακόμη...