Είναι ασφαλής η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών;

 
Οι εγκεκριμένες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες θεωρούνται ασφαλείς για χρήση σε τρόφιμα/ ροφήματα και μπορούν να καταναλωθούν απ’ όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως παιδιά, εγκύους και μητέρες που θηλάζουν. Πάντα στα πλαίσια ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και χωρίς να ξεπεραστούν τα ασφαλή όρια κατανάλωσής τους, δηλαδή η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη.


Ενδεικτικά, για την ασπαρτάμη (Ε 951), το ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη – ΑΗΠ) είναι 40 mg/ kg σωματικού βάρους/ ημέρα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 20 κουτάκια αναψυκτικό τύπου λάιτ σε ενήλικες και σε 6 κουτάκια, αντίστοιχα σε παιδιά.

Τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (π.χ. ασπαρτάμη, γλυκοζίτες στεβιόλης, κ.α.). Οι επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις γενικά στην υγεία, στην αναπαραγωγή, στην γονιμότητα και στην ανάπτυξη του εμβρύου ή του παιδιού. Οι περιπτώσεις που η ασπαρτάμη πρέπει να αποφεύγεται είναι στα άτομα που πάσχουν από την σπάνια μεταβολική ασθένεια φαινυλκετονουρία (phenylketonuria, PKU). Όλες οι συσκευασίες προϊόντων με ασπαρτάμη υποχρεωτικά φέρουν την ένδειξη ότι «περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης».

Η θέση της Ευρωπαικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), για το δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η καθημερινή πρόσληψη αναψυκτικών με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ίσως σχετίζεται με αυξημένη επικινδυνότητα πρόωρου τοκετού, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο στοιχείο που να υποστηρίζει τα παραπάνω και ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες (όπου να εξετάζονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως η πρόσληψη άλλων ουσιών μέσω της διατροφής) είτε για να επιβεβαιώσουν, είτε για να απορρίψουν τέτοιου είδους σχέση.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες ανήκουν στις «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού και συνήθως, έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, (σε θερμίδες, σε βιταμίνες και σε ανόργανα στοιχεία), για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού, εμβρύου και βρέφους αντίστοιχα. Συνήθως, ο σκοπός κατανάλωσης ροφημάτων/ τροφίμων με γλυκαντικές ύλες με μειωμένες ή μηδενικές θερμίδες είναι να βοηθήσουν, το άτομο, στη διαχείριση θερμιδικής πρόσληψης.

Οι εγκεκριμένες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η συμβουλή του διαιτολόγου – διατροφολόγου για την σωστή πρόσληψη θερμίδων και ισορροπημένης διατροφής στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, συνήθως, είναι πολύτιμη.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *