Είναι ασφαλές να φτιάξετε αντηλιακό στο σπίτι σας;

Ζήσης Ψάλλας

Η χρήση φυσικών προϊόντων για την περιποίηση του δέρματος είναι ολοένα και πιο δημοφιλής και αυτό περιλαμβάνει επίσης τα αντηλιακά. Το έντονο ενδιαφέρον για τα σπιτικά αντηλιακά οφείλεται στο ότι μερικοί άνθρωποι φοβούνται τις χημικές ουσίες των αντηλιακών που αγοράζονται από το εμπόριο και πιστεύουν ότι τα φυσικά προϊόντα που θα αναμείξουν στο σπίτι τους θα τους προστατεύουν καλύτερα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ο φόβος προέρχεται από το ότι ορισμένα αντηλιακά συστατικά, όπως η οξυβενζόνη και η οκτινοξάτη, φαίνεται να διαταράσσουν τις ανθρώπινες ορμόνες.Η ευρεία χρήση οξυβενζόνης και οκτινοξάτης έχει επίσης αναφερθεί ότι είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή.

Ίσως το μόνο έγκυρο συστατικό που προτείνεται στις συνταγές είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου. Οι συνταγές συνιστούν τη χρήση μόνο των παρασκευασμάτων οξειδίου του ψευδαργύρου «χωρίς επίστρωση», για την αποφυγή βλάβης του περιβάλλοντος. 

Τα αντηλιακά που αγοράζονται από το κατάστημα περιέχουν εγκεκριμένες ενώσεις φιλτραρίσματος UV που εμποδίζουν τις ακτίνες UVA και UVB. Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ένα από αυτά τα φίλτρα UV. Έχει δοκιμαστεί εκτενώς για τον προσδιορισμό του πιο αποτελεσματικού μεγέθους για τον αποκλεισμό των επιβλαβών ακτίνων. Δεν είναι σαφές εάν η σκόνη οξειδίου του ψευδαργύρου που συνιστάται για τις σπιτικές συνταγές αντηλιακών συμμορφώνεται με τη συνιστώμενη αναλογία που απαιτείται.

Τα αντηλιακά του εμπορίου περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε και C, τα οποία εξουδετερώνουν ορισμένες βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών μόλις σχηματιστούν από τις ακτίνες UVA στο δέρμα -αλλά δεν μπορούν να προστατέψουν αρκετά από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται λόγω του σιδήρου. Εδώ, τα σπιτικά αντηλιακά προσφέρουν όντως όφελος, καθώς συχνά περιλαμβάνουν φυσικά έλαια, όπως η βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, ορισμένα φυτικά εκχυλίσματα μπορεί να προστατεύουν καλύτερα.

Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν τον κίνδυνο χρήσης σπιτικού αντηλιακού που στερείται κατάλληλης δοκιμής και προστασίας. Επίσης, οι σπιτικές συνταγές δεν παρασκευάζονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον και έτσι είναι επιρρεπείς σε βακτηριακή και μυκητιακή μόλυνση, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικές μολύνσεις. 

Διαβάστε ακόμη...