Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε περιπτώσεις ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις του ορισμού κρούσματος, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΚΕΛΠΝΟ. Η επιλογή, η λήψη και η μεταφορά του δείγματος του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού πρέπει να γίνονται σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες.
Τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους δύο νέοι ιοί, ο ιός Η7Ν9 της γρίπης σε ασθενείς στην Κίνα και ένας νέος κορόνα ιός, ο MERS-CoV, σε ασθενείς στην Αραβική Χερσόνησο. Οι ιοί αυτοί απασχολούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και τις υπηρεσίες υγείας όλων των χωρών λόγω της πιθανότητας προκλήσεως μεγάλων επιδημιών σε περίπτωση που υποστούν μεταλλάξεις.
Ο νέος κορόνα ιός MERS-CoV, που είναι συγγενής του παλαιότερου ιού κορόνα SARS, απομονώθηκε για πρώτη φορά στις 24.09.12.
Παγκοσμίως, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει την ύπαρξη 54 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με λοίμωξη από τον MERS κοροναϊό (30 θάνατοι). Η προέλευση των δειγμάτων ήταν από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως από την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τυνησία και τη Μεγ. Βρετανία. Στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς αυτοί επέστρεψαν από τη Μέση Ανατολή. Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Τυνησία και τη Μεγ. Βρετανία υπήρξε περιορισμένη τοπική μετάδοση σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, αλλά ήρθαν σε στενή επαφή με εργαστηριακά επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα.
Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον MERS-CoV, εμφανίζουν οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και σε πολλές περιπτώσεις πνευμονία με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν, επίσης, γαστρεντερολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της νεφρικής ανεπάρκειας.
Εξάλλου, παγκοσμίως έως σήμερα ο ΠΟΥ έχει αναφέρει την ύπαρξη 132 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της γρίπης Η7Ν9 (37 θάνατοι) από διάφορες επαρχίες της Κίνας, καθώς και ένα κρούσμα στην Ταιβάν.
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια της γριπώδους συνδρομής, η οποία προοδευτικά μεταλλάσσεται σε σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας που μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς νοσούσαν από χρόνιες παθήσεις. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 61 έτη και η αναλογία κρουσμάτων 2,4 άνδρες προς κάθε μία γυναίκα ασθενή.
Για περισσότερες πληροφορίες στο Eλληνικό Ινστιτούτο Παστέρ: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα 115 21, τηλ: (+30) 210 6478800, φαξ: (+30) 210 6425 038.