Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα

 
Μετά την πρόσφατη είδηση για την έγκριση ενός νέου φαρμάκου για το αδυνάτισμα – του Belviq – από τον αμερικανικό ΕΟΦ (Food and Drug Administration), ένα ακόμη φάρμακο για το αδυνάτισμα παίρνει το πράσινο φως από τον αμερικανικό φορέα. Πρόκειται για τις πρώτες εγκρίσεις φαρμάκων για το αδυνάτισμα μετά από 13 χρόνια στις Η.Π.Α..


Το φάρμακο που πήρε το πράσινο φως είναι το Qsymia της φαρμακευτικής εταιρίας Vivus το οποίο εγκρίθηκε για τους παχύσαρκους ασθενείς ή τους υπέρβαρους με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου, που σχετίζεται με το πάχος (π.χ., υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση).

To νέο σκεύασμα συνδυάζει δυο φαρμακευτικές ουσίες τη φεντερμίνη που έχει ανορεξιογόνο δράση και την τοπιραμάτη που ανήκει στα αντιεπιληπτικά φάρμακα και συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού. Οι ουσίες αυτές, ιδιαίτερα η φεντερμίνη δεν είναι άγνωστες στους ερευνητές που αναζητούν εδώ και δεκαετίες το θαυματουργό χάπι αδυνατίσματος. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν στερούνται παρενεργειών.

Σύμφωνα πάντως με τον FDA οι δυο έρευνες που υπέβαλε η φαρμακευτική εταιρία για τη δράση του νέου φαρμάκου σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, έδειξαν ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους κατά 6,7% και 8,9% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο FDA πρόσφατα είχε απορρίψει την κυκλοφορία του εν λόγω φαρμάκου ζητώντας νέα στοιχεία και περισσότερες έρευνες για την ασφάλειά του.

Και πάλι όμως σημειώνεται ότι το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς και δεν συνιστάται για τους καρδιοπαθείς ή όσους έχουν πρόσφατα υποστεί εγκεφαλικό. Επιπλέον, η φαρμακευτική εταιρία υποχρεούται να κάνει περαιτέρω έρευνες για την επίδραση του φαρμάκου στην καρδιακή λειτουργία.

Τονίζεται επίσης, ότι απαγορεύεται η λήψη του φαρμάκου στην εγκυμοσύνη επειδή μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η έγκριση των δυο νέων φαρμάκων κατά του αδυνατίσματος στις Η.Π.Α., τα οποία καθώς φαίνεται έχουν σημαντικές παρενέργειες, γίνεται κάτω από το πρίσμα της προστασίας του πληθυσμού από τη μάστιγα της παχυσαρκίας η οποία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, ακόμη και αν το κόστος (επικίνδυνες παρενέργειες) είναι υψηλό.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *