Έγκαιρη διάγνωση νόσων με την αναπνοή

 
Οι ουσίες που ανιχνεύονται στην αναπνοή μας μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό αναπνευστικό «αποτύπωμα», ένα χνάρι που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση νόσων όπως γίνεται με το αίμα ή τα ούρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό έντυπο PLoS ONE.


Οι μεταβολίτες που ανιχνεύονται στην ανάσα μας αντιπροσωπεύουν τα απόβλητα υποπροϊόντα του σώματος, αλλά η μοναδικότητά τους σε κάθε άνθρωπο δεν έχει διερευνηθεί.

«Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ο θεραπευτής πιάνει τον παλμό, κοιτάει τη γλώσσα και μυρίζει την αναπνοή σου. Άλλωστε υπάρχουν και εκπαιδευμένοι σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με ένα καλό ποσοστό επιτυχίας – αλλά ο σκύλος δεν μπορεί να σου πει τα συστατικά που μύρισε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Renato Zenobi του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα βακτήρια που συσχετίζονται με τις αναπνευστικές λοιμώξεις ανιχνεύονται στην ανάσα. Στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας ο Dr Zenobi θέλησε να διαπιστώσει κατά πόσο ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό αναπνευστικό αποτύπωμα, έναν «πυρήνα» που δεν αλλάζει πολύ, ακόμη και αν έχουμε πιει καφέ ή έχουμε καπνίσει. Με αυτό το σκεπτικό τυχόν σημαντικές διαφοροποιήσεις σ’ αυτή την βάση συστατικών της αναπνοής ίσως αποτελούν ένδειξη ενός προβλήματος.

Με βάση τα έως τώρα ενθαρρυντικά πειράματά τους οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όντως υπάρχουν ορισμένες μοναδικές σταθερές παράμετροι στην ανάσα μας. Τα πειράματα συνεχίζονται σε συνεργασία με πνευμονολόγους με σκοπό να αναγνωριστούν σημάδια στην αναπνοή που είναι ενδεικτικά αναπνευστικών νόσων όπως το άσθμα και ο καρκίνος των πνευμόνων.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *