Εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

935B915ABE2EB322F33CBC3152702BF6.jpg

  Τα 2/3 των γυναικών που επιχειρούν να γεννήσουν φυσιολογικά ενώ έχουν μια καισαρική στο ενεργητικό τους, το πετυχαίνουν, όπως προκύπτει από έρευνα.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Βασιλικό Κολέγιο μαιευτήρων-γυναικολόγων της Αγγλίας και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology».

Τα στοιχεία από 143.970 γυναίκες, που γέννησαν το πρώτο τους με καισαρική τομή μεταξύ των ετών 2004-2011, δείχνουν ότι το 52% επιχείρησε να κάνει φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (στα αγγλικά ο όρος είναι γνωστός με το ακρωνύμιο VBAC).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι νεότερες γυναίκες -κάτω από 24 ετών- είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν ένα φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική απ’ ό,τι οι γυναίκες πάνω από τα 34, με τα ποσοστά να κυμαίνονται στο 60% έναντι 45% αντίστοιχα.

Οι μαύρες γυναίκες (62%) και οι Ασιάτισσες (64%) βρέθηκε ότι επιχειρούσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό το φυσιολογικό τοκετό μετά από μια καισαρική για το δεύτερο παιδί τους, σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες (49%).

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η καισαρική στην πρώτη γέννα καθορίζει, σύμφωνα με τους μελετητές και την πιθανότητα επιτυχημένου φυσιολογικού τοκετού στο δεύτερο παιδί.

«Η πλειοψηφία των γυναικών που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή χωρίς επιπλοκές, είναι υποψήφιες για να πετύχουν ένα φυσιολογικό τοκετό στο δεύτερο παιδί τους, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία μας, μόνο οι μισές κάνουν αυτήν την επιλογή», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Hannah Knight, από το Βασιλικό Κολέγιο μαιευτήρων-γυναικολόγων της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Βρετανίας, οι γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή και οι οποίες διανύουν μια δεύτερη εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να έχουν ως επιλογές τόσο το φυσιολογικό τοκετό για το δεύτερο μωρό τους όσο και την καισαρική, ενώ θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους και τα οφέλη και στις δυο περιπτώσεις.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *